ANKETA: Plavuše ili crnke?

Autor:

Plavuše su favoriti muškarcima kada je reč o zabavljanju, brinete se biraju za brak, a crnke... Šta vi kažete?

0
A- A A+

Prošle su decenije otkako je Merilin Monro vladala filmskim platnom, ali sudeći po rezultatima novog istraživanja, muškarci i dalje više vole plavuše.

Naučnici su, anketirajući muškarce, utvrdili da žene plave kose ostavljaju utisak "mladosti i zdravlja", za razliku od crnokosih. Ali, ispostavilo se da osim ovih pozitivnih karakteristika, plavuše i u 21. veku bude stari stereotip - generalno ih muškarci doživljavaju kao promiskuitetnije, piše "Dejli mejl".

Ovakav prvi utisak plavušama daje blagu prednost kad je u pitanju odabir partnerke za zabavljanje, ali brinete i dalje drže prvo mesto kad brak dođe na red, pošto muškarci misle da one imaju bolji "majčinski potencijal".

Istraživanje u kojem je učestvovalo 110 muškaraca (znamo, znamo, i nije im neki uzorak, zato imate anketu dole) sproveli su naučnici sa Univerziteta u Minesoti potvrdilo je nalaze ranijih studija koje su pokazale da konobarice plave kose dobijaju veće napojnice od crnki, kao i to da je veća verovatnoća da dama u nevolji dobije pomoć koja joj je potrebna ako je plavuša.

Tokom novog istraživanja, psiholozi su muškarcima pokazali kompjuterski generisane fotografije žena sa plavom, smeđom i crnom kosom.

Ispostavilo se da su žene svetle kose generalno muškarcima privlačnije i da ih oni doživljavaju kao osobe koje imaju "viši potencijal" za vezu, nego crnokose. Ali, između plavuša i brineta, razlike su gotovo zanemarljive.

Kada su im prikazane samo fotografije lica, muškarci su izjavljivali da plavuše deluju značajno mlađe i zdravije nego brinete, iako nije bilo starosne razlike među ženama na fotografijama.

Ali, plavuše prati i stara predrasuda - da su promiskuitetnije, što sugeriše da su one poželjnije partnerke za zabavljanje, dok za brak i zasnivanje porodice muškarci pre biraju brinete.

Ova studija je pokazala i da žene sa upadljivo dugom kosom ostavljaju utisak manje zdravih i generalno manje privlačnih od žena sa kosom srednje dužine koje imaju "bolji potencijal za vezu".

U studiji objavljenoj u Žurnalu socijane psihologije zaključuje se da su "ispitanici muškog pola bili spremni da izvode zaključke (značajne i manje značajne) samo na osnovu kratkog pogleda na fotografiju".

Istini za volju, činjenica da su muškarci "slabi" na plavuše može se objasniti i evolutivnim razlozima. U davna vremena, boja kose bila je jedan od važnih elemenata u izboru potencijalnog partnera. Pošto svima nama kosa postaje tamnija, kako godine prolaze (dok ne počnemo da sedimo, naravno), žene koje prirodno imaju svetliju kosu doživljavane su kao oličenje mladosti i, posledično, plodnosti.

Eto, neke predrasude korene vuku još iz doba pećinskih ljudi.

Pa, da vidimo, koliko smo odmakli od tada:


Tagovi:

Ostale vijesti