• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saračević: Bićemo bolji od Vuje i Cveleta

Autori mondo.ba Autori Goran Arbutina

Proslavljeni rukometaš Zlatko Saračević, sada pomoćnik hrvatskog selektora Line Červara, u razgovoru za MONDO govorio je o predstojećem EP, duelu Hrvatske i Srbije na startu takmičenja, te nekadašnjim saigračima iz Jugoslavije.

Evropsko prvenstvo za rukometaše u Hrvatskoj počinje 12. januara, a na njemu će nastupiti reprezentacije svih bivših jugoslovenskih republika, osim BiH. 

Na startu prvenstva gledaćemo duel Srbije i Hrvatske, u okviru Grupe A, u kojoj su još Island i Švedska.

Biće to repriza polufinala Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine kada je Srbija Slavila 26:22 i plasirala se u polufinale.

Ovog puta Hrvatska će na svojoj strani imati podršku publike u splitskoj Spaladium Areni, a veliki adut „kauboja“ je i povratak trofejnog selektora Line Červara, te nekoliko iskusnih reprezentativaca, poput Mirka Alilovića i Igora Vorija.

U Červarovom stručnom štabu sada je i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske, Banjalučanin Zlatan Saračević, koji na početku razgovora za MONDO ističe da reprezentacija Hrvatske nema vremena na EP da diže formu, već će maksimalno ići od samog početka.

„Svaka prva utakmica je teška, još ne znaš na čemu si, još je početak i uvijek je prva utakmica dodatna nervoza. Međutim, Evropsko prvenstvo je takvo da je svaka utakmica jednako važna za ono što mi hoćemo, a to je otići u drugi krug sa četiri boda, moramo sve to pobjeđivati. Protivnika cijenimo, znamo njegove kvalitete i ući ćemo sto posto. Moramo od početka jako, nemamo vremena kao na svjetskim prvenstvima da kroz lake utakmice ulazimo u formu, već moramo na početku igrati sto posto“, rekao je Saračević.

Prema posljednjim informacijama karte za duel Hrvatske i Srbije su „planule“ i domaćin EP, reprezentacija Hrvatske sigurno će imati ogromnu podršku u ovom meču, ali i u svim ostalim.

„Očekujem da nas navijači podrže i to je naša prednost. Sve to dođe dobro ako igraš dobro, ako si spreman domaći teren ti je naravno podrška, ali ako nisi to može biti opterećenje“, ne podliježe euforiji Saračević.

Srbija na Evropsko prvenstvo dolazi oslabljena, bez petorice povrijeđenih igrača, međutim, u taboru Hrvatske respektuju rivala.

„Ne zamaramo se vijestima iz reprezentacije Srbije. Bilo koja ekipa da dođe to je kvalitetna ekipa. Srbija  ima jako puno dobrih pojedinaca i to što fale dvojica, trojica nema veze, imaju dobru ekipu i cijenimo ih. Svaka utakmica je sve jača i jača i naš cilj je razmišljati utakmicu po utakmicu, koncentrisati se na to i ne ići prerano u neke kombinacije. Imamo pravo da kažemo da smo favoriti jer ima sedam, sedam osam ekipa koje isto tako mogu da kažu da su favoriti za medalju. Svakog protivnika treba cijeniti, pokušati pobijediti“, rekao je Saračević.

Od dodaje da Hrvatska mora korak po korak, utakmicu po utakmicu na ovom Evropskom prvenstvu.

„U našoj grupi imamo tri jako kvalitetne ekipe, svaka ima šansu i nadanja da ide dalje. I Srbija i Island i Švedska su teški. Ako prođemo dalje onda tamo nas očekuje i Norveška i Francuska i Bjelorusija, izuzetno teško, a tek onda dolazi polufinale i finale. Ali to je daleko. Idemo stepenicu po stepenicu“, istakao je Saračević.

O favoritima za najviši plasman kaže:

„Nema tu velie filozofije. Desetak ekipa može očekivati borbu za medalju. A tu su uvijek favoriti Francuzi, Nijemci koji su prvaci Evrope, Danska koja je olimpijski pobjednik. Osim njih Švedska će biti jako dobra ekipa, Slovenija, Španija, to su sve ekipe koje pucaju daleko na plasman“.

Hrvatska je osvajač dva olimpijska zlata i jednu bronzu, jednom je bila svjetski prvak i tri puta vicešampion, tri puta je osvajala Mediteranske igre, a jedino zlato koje joj nedostaje je ono evropsko. Dva puta, 2008. i 2010. godine Hrvatska je igrala finale Evropskog prvenstva, ali su oba puta gubili.

Popularni „kauboji“ sada na svom parketu imaju priliku da dođu do odličja koje im nedostaje.

„Uvijek postoji pritisak. Kad se baviš sportom na vrhunskom nivou pritisak uvijek postoji, to su stvari koje previše i ne gledamo. Čim obučeš dres reprezentacije pritisak postoji, ali oni su navikli na to, mi smo navikli na to i to primamo kao nešto normalno.“

Saračević će se kao pomoćnik Červaru u reprezentacije Srbije na evom Evropskom prvenstvu susresti sa dvojicom saigrača iz reprezentacije Jugoslavije, koja je 1986. godine u Švajcarskoj osvojila titulu svjetskog prvaka, Veselinom Vujovićem, sada selektorom Slovenije i Jovicom Cvetkovićem koji vodi Srbiju.

„Vujović i Cvetković su bili veliki igrači, dokazali su se kao treneri i biće zadovoljstvo sa njima se boriti i biti bolji od njih“, kaže Saračević i dodaje:

„To su neka stara vremena, ostale su te neke medalje, neko prijateljstvo. Rukomet je sada drugačiji sport, puno više medijski izložen, ovo sad je nešto drugo. Sad su neka druga vremena“.

U ta neka stara vremena, o kojima priča Saračević, bilo je normalno da se rukometaši pomažu, čak i kada nastupaju za različite ekipe, reprezentacije. Kada je Saračević u finalu SP na Islandu protiv Francuza ostao bez kontaktnih sočiva uskočio je golman njemačke reprezentacije koji mu je posudio svoje“.

„Nema toga više. Razlika ond ai sada je ta eto što smo mi na tom SP igrali u garaži, bukvalno, a sada su to arene. Sad je to nešto drugo, totalno drugi sport, druga sfera i treba se privići na to. Ja se ne okrećem previše prema onom što je bilo, gledam naprijed i to je najbolje“.

„Žoga“

Saračevića za Borac vežu lijepe uspomene, te jedno veliko prijateljstvo, ono sa Iztokom Pucom, kojem je upravo on dao nadimak „Žoga“.

„To je bio moj najbolji prijatelj. Prošli smo mnogo toga zajedno od Borca, pa kroz hrvatsku reprezentaciju i privatno. Nažalost, otišao je prerano. Danimak „Žoga“ dobio je kad je došao u Borac. Za loptu je koristio slovenačko 'žoga', govorio je 'daj mi žogu' i ostao je Žoga. Puc je jedan veliki prijatelj, jedan veliki igrač koji mi fali“.

 Saračević je nedavno preuzeo ekipu PPD Zagreb, kluba u kojem je dugo radio u omladinskim kategorijama, ali i 2014. godine uskočio kao privremeno rješenje i u jedinoj utakmici savladao favorizovani Kil. I novu epizodu na klupi Zagreba počeo je pobjedom protiv favorita, ovaj put Rajn Neker Levena.

„Naš cilj je sljedeći - još uvijek matematički možemo u sljedeći krug Lige šampiona, a što se tiče SEHA lige plan je otići na Fajnal for , te dupla kruna u Hrvatskoj. Imamo ekipu koja će u ponedjeljak početi pripreme. Sa njima će dok mene nema raditi Zdravko Zovko, biće spremni. Ovdje imam tri igrača izZagreba koji su u odličnoj formi, smao da se ovo završi, da ne bude povreda, jer osim moje trojice Marković je u reprezentaciji Srbije i dva golmana su u reprezentaciji Slovenije tako da je šestigrača Zagreba na EP i molim Boga da se vrate zdravi“.

Na kraju razgovora za MONDO Saračević se osvrnuo i na klub u kojem je ponikao, banjalučki Borac, koji nažalost više ne igra SEHA ligu.

„Neke stvari krenu pa stanu u Borcu. Nije na nekom nivou na kojem bi trebao biti taj klub jer zaslužuje ponovo više. Ali da bi bio u SEHA Ligi moraš biti prvak, konstantan. Pratio sam ih još dok je Dvoršek bio trener i poslije toga. Znam i onu fazu dok je Cvetković bio trener. Međutim za nešto više trerbaš biti konstantan, a oni to nisu“, ocijenio je Saračević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC