• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovi sportski filmovi su savršeni za praznike!

Autor mondo.rs

U nedostatku bogatog sportskog programa u vreme praznika - dobar je i film o sportu. Evo šta vam preporučujemo...

 Najbolji-sportski-filmovi-za-praznike. Izvor: YouTube/screenshot/Mondo

Porodični, romantični, klasici, ali i te kako uživamo i u sportskim filmovima za praznike!

Da nije Premijer lige, koja svoj ritam "pojača" oko Nove godine i prazničnog perioda, jedva da bismo videli fudbal na televiziji, a istina je da je "mali ekran" obavezno upaljen u vreme odmora od tradicionalnog "prejedanja".

Stoga smo odlučili da izaberemo filmove sportske tematike u kojima uživamo, a trudili smo se da obuhvatimo što različitije naslove...

Iako ih "sport" vezuje - podžanrovski su znatno drugačiji jedni od drugih!

Ovo je naš izbor, a vi slobodno u komentarima "dopišite" šta volite da gledate u ovo doba godine!

SPACE JAM (1996)

Space Jam
Izvor: YouTube


Krećemo od onoga za najmlađe, mada - svi uživamo u njemu!

"Svemirski basket" je pravi klasik devedesetih uz koji su mnogi odrastali, ali i "izbliza" upoznali najvećeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana. Njegovo zakucavanje sa aut-linije protiv vanzemaljaca, koji su ukrali talente Čarlsu Barkliju, Patriku Juingu, Magsiju Bougsu, Lariju Džonsonu i Šonu Bredliju, postala je kultna scena koju svi od najmlađih do najstarijih prepoznaju.

Džordanu pomažu Duško Dugouško, Patak Dača i drugi crtani junaci, a veliki šampion ne bi bio šampion da ne može sam da "povuče" i pobedi kada je već viđen poraz.

COOL RUNNINGS (1993)

Cool Runnings
Izvor: YouTube


U vreme novogodišnjih i božićnih praznika aktuelne su ski-skokovi, a uskoro nam se bliže i Olimpijske igre gde ćemo između ostalog pratiti i bob!

Sport koji nije zastupljen u velikom broju zemalja je upravo centralna tema odličnog i zabavnog filma iz 1993. godine koji prati bob tim sa Jamajke. Priča je zasnovana na istinitom poduhvatu jamajkanskog tima koji je učestvovao 1988. godine na Olimpijskim igrama u Kalgariju i bavi se svim njihovim problemima uoči takmičenja, kao i na samim Igrama.

Zabava zagarantovana!

MILLION DOLLAR BABY (2004)

Million Dollar Baby
Izvor: YouTube


Verovatno je najveći broj sportskih filmova snimljen o boksu, i uopšte o borilačkim sportovima, ali malo koji, nepravedno, u fokus stavlja žene.

Jedan od takvih, i sigurno najbolji, jeste "Devojka od milion dolara" Klinta Istvuda koji prati uspon talentovane Megi Ficčerald (Hilari Svonk) koju trenira upravo filmski veteran poznat po "kaubojcima". Ovaj film je osvojio četiri Oskara, uključujući i najprestižniji za najbolji film godine.

Osim smenjivanja emocija od najlepših do onih najtužnijih, tu je naravno i čuveni pad u ringu koji se često pojavljuje u "pop kulturi".

THE BLIND SIDE (2009)

The Blind Side
Izvor: YouTube


Divna sportska drama, koja je snimljena po istoimenoj knjizi Majkla Luisa, prati sedamnaestogodišnjeg beskućnika Majkla Ora (Kvinton Aron) koga usvoje Li En Tui (Sandra Bulok) i njen muž Šon Tui (Tim Makagro) i pomognu mu da napravi karijeru u američkom fudbalu. Kako finansijski, tako i ljubavlju...

Klubovi su prepoznali talenat "Big Majka", pa ga je Baltimor i izabrao 2009. godine na draftu kao 23. pika, a on je trenutno, pošto je priča po istinitom događaju, bez kluba.

Sandra Bulok je za ulogu njegove maćehe nagrađena Oskarom.

WHITE MEN CAN'T JUMP (1993)

White Men
Izvor: YouTube


Za razliku od prethodnih filmova sa ove liste - Sidni (Vesli Snajps) i Bili (Vudi Harelson) se ne bave profesionalnim sportom, ali donose dovoljno drame, zapleta i preokreta u komediji iz 1993. godine u režiji Rona Šeltona.

Njih dvojica su ulični basketaši koji su "zakleti neprijatelji", ali ih "sudbina" spoji i (ne)rado postaju tandem koji pokušava da osvoji bogatu novčanu nagradu.

Mnogo "trash talka", prozivki, ali i zabave uz proverenu glumačku postavu.

THE DAMNED UNITED (2009)

The Damned United
Izvor: YouTube


Filmovi o fudbalu nisu toliko česti, a i oni koji su do sada snimljeni - nisu baš toliko kvalitetni, pa smo se odlučili da vam predložimo film Toma Hupera iz 2009. godine.

Život i karijera Brajana Klafa bili su izuzetno živopisni, a za filmsko platno odabran je njegov ne tako sjajan period u Lids junajtedu koji je preuzeo posle odlaska Dona Rivija, čiji je bio veliki kritičar, i vodio ih svega 44 dana.

Pretpostavljate - neuspešno, pošto nije uspeo da promeni "mentalitet" i "prljavu" igru ovog tima.

Istina, dobar deo filma je "fikcija bazirana na prepričanim događajima", ali iz fudbalskog ugla može da nagovesti koliko su burne bile sedamdesete u Engleskoj.

CHILDREN OF HEAVEN (1997)

Children of Heaven
Izvor: YouTube


Najmanje "sportski" film od svih na listi, ali izuzetan!

Iransko remek-delo koje je bilo nominovano i za Oskara u kategoriji "najbolji strani film" prati brata i sestru koji zajedno dele jedan par patika, tako što ih devojčica nosi prepodne, a potom dečak trči do škole i obično kasni.

Postoji šansa da osvoji novi par patika ukoliko bude treći na školskom takmičenju u krosu, a u fantastičnoj sceni foto-finiša... Da vam ne kvarimo, pogledajte!

COACH CARTER (2005)

Coach Carter
Izvor: YouTube


Gledali smo ga kao "sitnog" i "krupnog" kriminalca, policajca, agenta i šta sve ne, a Samjuel L. Džekson je podjednako sjajan i u ulozi košarkaškog trenera Kena Kartera.

Film je snimljen prema istinitom događaju o kontroveznom treneru Karteru koji je dobio posao u srednjoj školi u kojoj je i sam bio igrač, a koji, za razliku od drugih stručnjaka, veoma vrednuje i rad van terena - ili bolje rečeno obrazovanje.

Zbog toga, čak iako su njegovi igrači bilo neporaženi, bili su "zakovani na klupu" zbog loših ocena i iz toga su izvukli važnu životnu lekciju.

ANY GIVEN SUNDAY (1999)

Al Paćino
Izvor: YouTube


Postoje i bolji filmovi o američkom fudbalu od ostvarenja Olivera Stouna, ali je ovaj nekako baš "praznični" - zbog odlične glumačke ekipe, atmosfere i saundtreka.

Ako ni zbog čega drugog, onda ovaj film vredi pogledati samo zbog kultne scene kada Toni D'Amato (Al Paćino) održi fantastičan govor u svlačionici kao trener izmišljenog tima Majami Šarksa koji bi i mrtve naterao da se naježe.

Majstorija!

Ono što je zanimljivo jeste da je za istu ulogu bio razmatran i Roberto De Niro...

ROCKY (1976)

Roki
Izvor: YouTube


I naravno - Roki Balboa!

Prvi film o "italijanskom pastuvu" koga tumači Silvester Stalone i ujedno najbolji u čitavom serijalu koji je malo i "odlutao" u potrazi za dodatnom zaradom u vidu nastavaka.

Pretpostavljamo da nije potrebno opisivati čitav zaplet filma, ali za one koji do sada nisu pogledali, Roki je "prosečan bokser" koji želi da ostvari "američki san" i iz blata dođe do zvezda. U tome mu pomaže vlasnik teretane Miki koji ga je spremio za 15 rundi sa svetskim prvakom Apolom Kridom.

Tu je i nezaboravna muzika...

Nismo pomenuli, a svakako su vredni vaše pažnje i Victory (1981), Raging Bull (1976), A League Of Their Own (1992), Miracle (2004), Hoosiers (1986), Montevideo Bog te video (2010), Moneyball (2011), Invictus (2009), Goal (2005), Rush (2013) i tako dalje...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC