• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Borba za RS nije završena FOTO VIDEO

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković Autori Brankica Spasenić

"Zato neće prestati ni naše htijenje da jačamo Republiku, da je činimo boljom, naprednijom, pravednijom, slobodnijom i samostalnijom - onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.

 Dan Republike Srpske 9. januar 2018. Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda u BiH. Osnovali su je poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima u Skupštini BiH.

Tokom dana održane su brojne svečanosti povodom 26 godina postojanja Republike Srpske. Sva zbivanja mogli ste uživo da prate na Mondu.

Obilježavanje Dana Republike biće nastavljeno do kraja dana, o čemu ćemo vas izvještavati u našim posebnim tekstovima.

------

15:30 - Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je da oni koji osporavaju 9. januar kao Dan Republike Srpske trebaju shvatiti da je to posao koji ne može imati rezultat i da će srpski narod uvijek znati cijeniti ovaj datum, jer je tada dobio institucije koje ga čuvaju i obezbjeđuju njegovu ravnopravnost na prostoru BiH.

Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Ivanić je novinarima u Banjaluci prije svečane akademije povodom Dana Republike rekao da mu je drago što prisustvuje obilježavanju 9. januara - dana kada je nastala Republika Srpska, koji za sve puno znači, dana kada su nastale institucije koje garantuju ranopravnost Republike Srpske i srpskog naroda na ovom prostoru.

"Treba se sjetiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku, pripadnika Vojske Republike Srpske, ljudi koji su dali jedino ono što su zaista i istinski mogli dati - svoje živote, i vrlo mi je drago da smo u prilici da ovaj dan obilježavamo", poručio je on.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto nije prisustvovao svečanom defileu, Ivanić je rekao da je danas dan kada treba da se slavi i dan kada nema namjeru da ulazi u bilo kakve političke sukobe. 

15:25 - Pogledajte FOTOGALERIJU sa svečanog defilea. Gotovo sto fotografija snimio je naš Vedran Ševčuk.

14:35 - Za govornicom je sada Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Istakao je u Banjaluci da Republika Srpska predstavlja želju srpskog naroda za slobodom i plemenitom idejom da se živi u miru i bude svoj na svome. Dodik je podsjetio da je Republika Srpska osnovana na današnji dan prije 26 godina, ali da postoji mnogo duže - koliko i srpski narod na ovim prostorima.

"Od davnih vremena, hrišćanski, srpski identitet je sastavni dio događaja i dokumenata. I čuvena Povelja Kulina bana počinje riječima: `U ime Oca i Sina i Svetog Duha`, a završava sa `Neka mi Bog pomogne i ovo Sveto Jevanđelje`, sve do onih vremena kada smo se odupirali tuđinskoj vlasti, štiteći pravo na slobodu, svoju vjeru i srpski jezik", rekao je Dodik.



Republika Srpska su, kako je naveo, i "Nevesinjska puška", Gavrilo Princip i "Mlada Bosna", kao i Petar Kočić i njegove riječi u borbi za slobodu protiv tuđinske okupacije i nametanja: "Ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, slobodan je i neustrašiv kao Bog, a prezren i gladan kao pas".

Dodik je naglasio da su Republika Srpska i Jovan Dučić, Ivo Andrić, Skender Kulenović, Branko Ćopić, Meša Selimović, Aleksa Šantić, Milovan Milovanović, Nikola Tesla, Emir Kusturica i svi pripadnici srpskog roda koji su pripadali srpskom kulturnom prostoru i identitetu, kao i svim drugim narodima koji su znali da cijene istinske vrijednosti.

"Zar učesnici oslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu i Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu nisu bili na istoj strani, i života i istorije, zar bitke na Neretvi i Sutjesci i akcija `Koridor života` u Posavini u prošlom ratu nisu vođeni sa istim ciljem - da živimo u miru i slobodi, svoji na svome. Tako je bilo u prošlosti koju znamo cijeniti, a i u ovom vremenu, kada idemo ka budućnosti svojim korakom",poručio je Dodik.

On je rekao da borba za Republiku Srpsku još nije završena, jer ne jenjavaju ataci na njena prava utvrđena međunarodnim Dejtonskim sporazumom, na njene institucije i praznike.

"Zato neće prestati ni naše htijenje da jačamo Republiku, da je činimo boljom, naprednijom, pravednijom, slobodnijom i samostalnijom - onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu", poručio je danas Dodik.

14:30 - U toku je obraćanje potpredsjednika Vlade Srbije Nebojše Stefanovića.

14:15 - Prigodnu besjedu govori glumac Lazar Ristovski. Istakao je da su Srbi u BiH ugrožena kategorija i da oni moraju u "sigurnu kuću", a sigurna kuća je Srbija.

"Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku", rekao je Ristovski.

On je naglasio da nema slobode za srpski narod dok se Srbija i Srpska ne spoje.

"Mislimo o sebi. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumijevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća", rekao je Ristovski.

Ristovski je u besjedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

"Želim da naša dva predsjednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi", rekao je Ristovski.

14:00 - U banjalučkoj dvorani "Borik" počinje svečana akademija povodom Dana Republike.

Akademiji prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

Delegaciju Srbije predstavljaju potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Među visokim zvanicama su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Svečanoj akademiji prisustvuje i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Među zvanicama su i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Tu su i bivši predsjednici, te Petar Jelić, sin nekadašnjeg predsjednika Srpske, pokojnog Milana Jelića.

13:55 - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da 9. januar - Dan Republike označava postanak Republike poslije kojeg su uslijedile mnoge godine političkog rada i aktivizma.

"Bilo je mnogo izazova, ali sam sigurna da ćemo, kao što smo do sada prevazilazili probleme i izazove isto tako i u budućnosti, jer nismo nimalo naivni i ne mislimo da ćemo biti lišeni problema, ali Republika Srpska je stabilna i čvrsta, a građani svjesni svoje Republike i važnosti da se ona očuva", rekla je Cvijanovićeva prije svečane akademije u Banjaluci povodom Dana Republike.

13:51 - NJegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da treba sačuvati Republiku Srpsku jer je to jedini način da se na ovim prostorima održi narod srpski sa svojim imenom i kulturom.

"Srbi znaju šta je država, jer smo je uvek imali, umeju da poštuju državu. Dok toga bude postojaćemo i opstati", istakao je patrijarh Irinej u obraćanju nakon Svete arhijerejske liturgije koju je služio u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarh Irinej poželio je blagosloven današnji dan i srećnu slavu Republici Srpskoj, Srbima u Srpskoj i cijelom srpskom narodu, onima koji su ostali u otadžbini i onima koji su sticajem okolnosti raštrkani po svijetu.

13:40 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin čestitao je danas u Banjaluci 9. januar - Dan Republike Srpske, istakavši da su jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije mir, bezbjednost i stabilnost u regionu."BiH poštujemo, Republiku Srpsku volimo", rekao je Vulin novinarima ispred Hrama Hrista Spasitelja.

On je naveo da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uvijek i na prvom mjestu vode računa o tome kako žive Srbi van Srbije.

"Kako god da se odnosite prema Srbima koji žive van Srbije, tako se odnosite i prema Srbiji. Kako se odnosite prema Republici Srpskoj, tako se odnosite i prema Srbiji. Koliko čuvate i poštujete Srbe koji žive van Srbije, toliko čuvate i poštujete Srbiju i toliko vam je stalo do odnosa sa Srbijom",istakao je Vulin.

On je naglasio da je Republika Srpska nastala kao plod borbe srpskog naroda da se jasenovački genocid više nikada ne ponovi.

13:27 - Proslavljeni režiser Emir Kusturica istakao je da zapadne sile već sedam vijekova nad srpskim narodom sprovode jednu vrstu genocida.Kusturica je naglasio da je taj genocid započeo Napoleon kad je "shvatio da je pedalj ruskog prsta na Dunavu zapravo ogroman problem za čitavu zapadnu Evropu i za njegovu pripremu da osvoji daleki Sibir".

"Od pojave Napoleona i Austrougarske mi trpimo razjedinjavanje sa našom slovenskom braćom, sa svima onima koji su izabrali drugi put ili su druge religije", rekao je Kusturica danas u Banjaluci nakon dodjele priznanja povodom Dana Republike.

Kusturica, kojeg je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti, naglasio je da je izuzetno važno da se ideja Srba o slobodi projektuje kroz očuvanje srpskog jezika, Crkve i posebno Republike Srpske, koja se nalazi na najzapadnijoj tački na kojoj žive.

12;54 - Učesnici defilea otpjevali su pjesmu "Pukni zoro".

12:50 - Predsjednik Dodik zahvalio se političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske koje ju je odbranilo u građanskom ratu u BiH.

12:35 - Učesnici defilea postrojavaju se pred centralnom binom. Uslijediće intoniranje himne, obraćanje predsjednika Republike, a planirano je i da učesnici otpjevaju pjesmu "Pukni, zoro".

12:23 - Zastavni vod predvode komandir i nosilac zastave sa pratiocima, a pripadnici voda nose svečanu uniformu, naoružani su poluautomatskim puškama, a komandir nosi oficirsku sablju.

U svečanom defileu učestvuju prvi ešalon koji je formiran od policijskih službenika Specijalne antiterorističke jedinice, te drugi, treći i četvrti ešalon koji je formiran od policijskih službenika Jedinice za podršku policijskih uprava Banjaluka, Gradiška, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Istočno Sarajevo i Foča.

Peti ešalon, koji učestvuje u defileu, formiran je od policijskih službenika čete Posebnih snaga policije policijskih uprava Banjaluke i Prijedora, a šesti, sedmi, osmi i deveti ešalon od kadeta 19. klase Policijske akademije.

...
Izvor: YouTube


U svečanom defileu učestvuju ešalon Boračke organizacije Republike Srpske, ešalon mješovite mirnodopske jedinice Veterana Republike Srpske, a u jednom stroju su očevi, sinovi i kćeri Republike Srpske.

Od Trga Republike do Trga Krajine defiluju i ešalon Saveza ratnih vojnih invalida, studenti Republike Srpske koji nose veliku zastavu Republike Srpske, ešalon Republičke uprave civilne zaštite sa specijalizovanim jedinicama, ešalon profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banjaluka, te predstavnici sportskih klubova, civilnih institucija, organizacija i udruženja.

12:10 - Svečani defile čini zastavni vod, devet ešalona MUP-a RS i 33 ešalona civilnog sektora.

 12:06 - Počasna jedinica MUP-a RS postrojena je u čast predsjednika Republike i Republike Srpske.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

12:00 - U Banjaluci je počeo svečani defile.

11:49 - Zvanice pristižu na improvizovane tribine u centru Banjaluke, među njima i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

11:45 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Republika Srpska država srpskog i ostalih naroda koji u njoj žive.Dodik je istakao da je Republika Srpska istorijska težnja za slobodom srpskog naroda, koji ne želi da ona bilo kome bude smetnja, već da svi u njoj žive slobodno.

"Pozivam sve na mir, stabilnost, slobodu, uvažavanje i dobar rad na dobrobit svih nas", rekao je Dodik novinarima ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, gdje je Svetu arhijerejsku liturgiju služio NJegova svetost patrijarh srpski Irinej povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

On je naveo da Republika Srpska svoj dan slavi već 26 godina, što potvrđuje da postoji volja srpskog naroda da opstane Srpska, kako u nemogućim uslovima oružane borbe u kojoj je odbranjena, tako i u uslovima borbe protiv političkog nasilja raznih visokih predstavnika koji su pokušali da devastiraju i ukinu Srpsku.

"Danas sa ponosom mogu da čestitam građanima Srpske Dan Republike, za koju je život dalo više od 30.000 Srba. Naravno, i drugi su narodi stradali u nepotrebnom građanskom ratu na prostorima BiH", rekao je Dodik.

11:34 - Dok čekamo početak svečanog defilea, podsjetite se šta je 10. januara 1992. godine objavljeno u banjalučkom "Glasu", kasnijem "Glasu srpskom", a danas "Glasu Srpske".

11:31 - Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Denis Bećirović pozvao je rukovodstvo ovog doma da u dnevni red naredne sjednice uvrsti "Prijedlog zakona o proglašenju 9. januara danom sjećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su počinili organi samoproglašene i nelegalne tzv. Srpske Republike BiH/Republike Srpske".

Bećirović u pozivu, koji je uputio predsjedavajućem Predstavničkog doma Borjani Krišto i zamjenicima predsjedavajućeg Mladenu Bosiću i Šefiku DŽaferoviću, ocjenjuje da je obilježavanje 9. januara "antidejtonski, antiustavni, anticivilizacijski i uvredljiv čin neodgovornih političara" u Srpskoj.

11:25 - U toku su posljednje pripreme za defile koji banjalučkoj ulici Kralja Petra I Karađorđevića počinje u 12 časova. Pogledajte fotografije Vedrana Ševčuka.

11:15 - Predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov je u ime građana ove nezavisne republike čestitao Srpskoj i srpskom narodu 9. januar - Dan Republike, ističući da narode ove dvije zemlje povezuju ista borba za identitet, pravoslavna vjera i prijateljstvo sa Rusijom.

"Rusija je Južnoj Osetiji, kao i Republici Srpskoj, najveći prijatelj", rekao je Bibilov za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku za poziv da danas učestvuje u brojnim proslavama povodom obilježavanja Dana Republike.

Govoreći o saradnji Srpske i Južne Osetije, Bibilov je istakao da će ona obuhvatiti ciljeve kojima teže obje strane, koje imaju dobre odnose na osnovu kojih će razvijati međusobne ekonomske i političke veze.

11:12 - Tomislav Nikolić je rekao da se 27 godina bavio politikom, a 26 godina se trudio da pomogne Republici Srpskoj.

"Moj najveći izazov je bila rezolucija o Srebrenici i znao sam da ako dođe do glasanja da RS neće imati velike šanse", rekao je Nikolić, dodajući da od srca Republici Srpskoj želi samostalnost i nezavisnost.

10:41 - Ordenom Republike Srpske na lenti predsjednik Srpske Milorad Dodik upravo je odlikovao bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Povodom Dana Republike, Dodik je Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovao i lidera Slobodarske partije Austrije Hajnca Kristijana Štrahea za naročite zasluge u razvijanju i učrvšćivanju saradnje i političkih odnosa između Austrije i Republike Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovani su i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, te proslavljeni režiser Emir Kusturica za rad i izvanredne zasluge u poslijeratnom razvoju Republike Srpske, učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, te za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razmjera u afirmaciji Srpske.

Za rad i izvanredne zasluge na učvršćivanju mira i međunarodne saradnje između Republike Austrije i Republike Srpske, kao i za lične rezultate i dostignuća, čiji značaj ima šire razmjere i doprinos afirmaciji Republike Srpske, Dodik je Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrenim vijencem odlikovao zamjenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa.

Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske drugog reda, za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama oružanih snaga Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođanje Republike Srpske, Dodik je posthumno odlikovao komandanta specijalne brigade "Panteri" iz Bijeljine LJubišu Savića Mauzera.

Ordenom časti sa zlatnim zracima Dodik je odlikovao hirurga, osnivača i predsjednika Moto-kluba "Noćni vukovi" iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije.

Za priznat višegodišnji javni rad i rezultate u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja kojim se doprinosi razvoju Srpske, Dodik je Ordenom NJegoša prvog reda odlikovao direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladena Milića.

Za priznat višegodišnji javni rad i rezultate na polju javne djelatnosti u poslijeratnom razvoju, Ordenom NJegoša prvog reda postuhomno je odlikovan zamjenik gradonačelnika grada Prijedora i poslanik Narodne skupštine Drago Tadić.

Za izuzetan rad koji je zasnovan na očuvanju tradicije, kulturne i duhovne baštine, Dodik je Ordenom NJegoša drugog reda odlikovao Kulturno-umjetničko društvo "Slavko Mandić" iz Laktaša i Ženski kamerni hor "Banjalučanke".

Ordenom NJegoša trećeg reda Dodik je odlikovao Savez slijepih Republike Srpske za priznat rad i posebne zasluge na polju javne djelatnosti i humanitarne aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i jačanju ugleda Republike Srpske.

Za priznati rad i zasluge kojima se doprinosi razvijanju kulturnih i duhovnih veza između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju, Dodik je Ordenom NJegoša trećeg reda odlikovao književnika iz Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Pištala.

Ordenom krsta milosrđa za posebne zasluge u organizovanju i sprovođenju humanitarnih aktivnosti i projekata pomoći socijalno ugroženim višečlanim srpskim porodicama širom Balkana, kao i za priznat dugogodišnji rad u zdravstvu, kao i liječenju pacijenata sa područja Srpske, odlikovani su Humanitarna organizaciju Srbi za Srbe iz Beograda, hirurg Nikica Grubor iz Kliničkog centra Srbije, odjeljenski ljekar Gordana Bukara Radujković iz Klinike za dječije bolesti Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Srpske i šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti UKC-a Jelica Predojević Samardžić.

Medaljom zasluga za narod za zasluge u oblasti humanitarnog i duhovnog rada, kao i vrhunska dostignuća u oblasti sporta i obrazovanja, kojim se doprinosi opštoj afirmaciji Republike Srpske, odlikovani su Savez Srba u Rumuniji, Srpski savez u Švedskoj, Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" iz Bijeljine i Udruženje građana Centar za edukaciju "Tvoja riječ" iz Banjaluke.

Istom medaljom odlikovani su i Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Banjaluke, Udruženje za pomoć licima sa autizmom "Djeca svjetlosti" iz Banjaluke, Savez udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licim Republike Srpske "MeNeRaLi", Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama "Dajte nam šansu-Zvjezdice" iz Banjaluke, Atletski klub "Borac" Banjaluka, Fondaciju misije Haljard iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dodik je medaljom zasluga za narod odlikovao i savjetnika u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije Gojka Radića, višestruke davaoce krvi Leonarda Ivaniševića iz Prijedora, Mirka Maleševića iz Gradiške, te Dragomira Šarenca iz Bileće.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su najbolji student u istoriji Ekonomskog fakulteta Banjaluka Jelica Rastoka, najbolji mladi istraživač prvog ciklusa studija Aleksandra Drinić iz Prijedora, najbolji mladi istraživač drugog ciklusa studija Petar Golijanin iz Trnova, najbolji mladi istraživač trećeg ciklusa studija Željko Stević iz Doboja.

Dodik je Medaljom zasluga za narod olikovao i učenicu Nedu Simić iz Modriče, za osvojeno prvo mjesto u Japanu za esej "Učenje kroz prirodu", svjetskog prvaka veterana u džudou Milanka Mučibabića, najboljeg sportistu Republike Srpske u 2017. godini Anu Gajić iz Gacka, svjetskog prvaka u džudou Nemanju Majdova iz Istočnog Sarajeva, najbolju atletičarku u 2017. godini Mladenu Petrušić iz Sokolca, autora knjiga "Izgubila životnu bitku, pobijediće Laforinu bolest" i "Taci" Snježanu Gajić iz Banjaluke, te sportistu Zorana Mijića iz Kozarske Dubice.

10:30 - Jake mjere obezbjeđenja na ulicama Banjaluke, bilježi naš reporter.

09.37 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom Dana Republike u kojoj je poručio da će Srbija uvijek biti uz Srpsku, pružajući joj iskrenu i nesebičnu podršku i njegujući ekonomske i neraskidive kulturne i duhovne veze.

"U ime građana Srbije i u svoje ime, Vama, Vladi i narodu Republike Srpske čestitam Dan Republike Srpske, čvrsto verujući u Vašu volju i istrajnost da joj obezbedite prosperitet i blagostanje, ujedno čuvajući mir i stabilnost u Republici Srpskoj i BiH", poručio je Vučić u čestitki.

Vučić je Dodiku poželio mnogo uspjeha u radu, a Republici Srpskoj postojanost i dugovječnost, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Aleksandar Vučić neće prisustvovati obilježavanju Dana Republike, a u Banjaluku neće doći ni premijerka Srbije Ana Brnabić. Očekuje se dolazak nekoliko ministara iz srpske vlade.

09:28 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović otvorili su danas u ovom mjestu Trg "9. januar", povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

Dodik je poručio da je 9. januar od istorijskog značaja za srpski narod jer je to ostvarenje ideje ne samo savremene generacije ratnika i političara koji su stvarali Republiku Srpsku, nego je to ideja koja je slobodarski živjela kod naših predaka, a koji su se borili za slobodu srpskog naroda.

"Republika Srpska je prvi državni oblik koji imaju Srbi s ove strane Drine. Ovo je prvi put da imamo mogućnost da svoj patriotizam iskažemo ne samo prema Srbiji, nego i prema Srpskoj", rekao je Dodik obraćajući se okupljenim građanima u Laktašima.

On je naglasio da je stvaranjem Srpske stvorena prilika da srpski narod ima dvije ljubavi

09:25 - Proslavu Dana Republike u Banjaluci obezbjeđivaće više od 700 policajaca.

09:15 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je sinoć da je vrijeme reafirmacije srpskih političkih i nacionalnih ideja na ovom prostorima, jer je Republika Srpska prošla golgotu u političkom smislu.

Dodik je istakao da je važno da srpski narod na ovom prostoru ima svoju državu, te da Republika Srpska po svim definicijama i kriterijumima može da prođe sve kriterijume države.

"Ima svoju teritoriju, ima narod koji to hoće, te izvršnu efikasnu demokratsku vlast koja korespondira i spremna je na saradnju sa okruženjem, te poštuje međunarodne standarde i ugovore, kao i ljudska prava", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je dodao da se Republika Srpska pokazala kao samoodrživa sve vrijeme, bez obzira na velike pritiske stranaca.

"Republika nije dovedena u finansijski kolaps, kako su neki prikazivali, te danas stojimo solidno. To je daleko od onog kako mi želimo da vidimo Republiku, ali u datim okolnostima pritisaka i osporavanja, učinjeno je veoma mnogo na razvoju i stabilizaciji Republike Srpske, a najviše posljednjih godina", rekao je Dodik.

On smatra da je svima jasno da je Republika Srpska neupitna i da se ona ne može više osporavati jer volja naroda i volja političke elite koja predstavlja taj narod u Srpskoj, apsolutno afirmiše Republiku Srpsku kao zajednicu ljudi koji žele da upravljaju svojim resursima.

Dodik je istakao značaj Srbije za Republiku Srpsku, kao matične države srpskog naroda.

09:00- U Sabornom hramu Hrista Spasitelja počela je liturgija koju služi NJegova svetost patrijarh srpski Irinej.

-----------

Republika Srpska danas slavi 26. rođendan.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 metara kvadratnih, a prema podacima posljednjeg popisa iz 2013. godine, Republika Srpska ima 1.170.342 stanovnika i 414.847 domaćinstava.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradala je 21.000 boraca, prema podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala sa radom ni u toku ratnih sukoba.

Protokolom je predviđeno da obilježavanje počne u 10 časova programom za djecu, odnosno informativno-zabavnom predstavom u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

U 10.30 časova predviđena je dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike, a u 12 časova svečani defile na Trgu Krajine, koji će prenositi Televizija Republike Srpske.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani "Borik" sa početkom u 14 časova. Na sceni će biti skoro 200 izvođača, nekoliko horova, simfonijski orkestar, glumci Narodnog i Dječijeg pozorišta.

U 16 časova biće upriličen svečani prijem povodom Dana Republike Srpske u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Na Trgu Krajine koncert domaćih izvođača biće održan u 20 časova, a koncert gostujućih izvođača u 22 časa. U ponoć je predviđen vatromet na Trgu Krajine.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xxl

Ljepo vazno je da se postuje i obiljezava Dan RS

Dalibor

Uz cestitku povodom Dana Republike Srpske, svim njenim gradjanima, i onima koji postuju gradjane Republike Srpske! Ne mogu da se ne osvrnem na izvodjenje himni... Umjesto da postrojeni esaloni pjevaju himne, pjevaju "Pukni zoro", mislim da je himna preča od nekog Marčela! Svaka cast Predsjedniku, a predstavnici vlade i skupstine pod hitno neka uce himne. Trebalo bi da se podrazumjeva da esaloni znaju i pjevaju himne Republike Srpske i Srbije!

СССС

@Dalibor Јадан ли си Далиборе. Распитају се о историји пјесме "Пукни зоро" па је онда коментариши. А химна Српске ће се пјевати када буде јединствена српска држава

MONDO REPORTAŽE