U Gračanici premijera MJUZIKLA o Slobi Miloševiću

Autor:

"Slobodan šou" stiže u februaru, prenose "Večernje novosti".

0
A- A A+

Mjuzikl o porodici Milošević je u pripremi u beogradskom Narodnom pozorištu, u izvođenju Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine sa sjedištem u Gračanici, prenose "Večernje novosti".

Predstava će obuhvatiti "period šljokica" devedesetih, tokom vladavine Slobodana Miloševića, i trajati sve do hapšenja i Haga, rekla je autorka teksta i songova Jelena Bogavac.

Komad će biti premijerno izveden krajem februara u Gračanici, nakon čega će gostovati po gradovima u Srbiji, među kojima je i Beograd gdje će "Slobodan šou" biti izveden u nacionalnom teatru.

"Odlučili smo se za ovakav projekat jer je sudbina Kosova, početak i kraj, direktno vezana za period Miloševićeve vladavine. Često se smatra da je on glavni 'junak' rastakanja srpske nacije. U političkom smislu ostalo je otvoreno pitanje da li je on bio balkanski kasapin ili žrtveno jagnje, i na to će istorija dati odgovor. Naš umjetnički zadatak je, vjerujem, u hrabrom i odgovornom traženju odgovora na pitanja o sopstvenom nacionalnom identitetu", rekla je ona.

Režiju potpisuje Nenad Todorović, dok muziku piše Marko Grubić. U predstavi učestvuje cijeli  ansambl iz Gračanice, mladi glumci okupljeni oko Omladinsko-dramskog studija Bitef teatra i hor "Gli Srbija".

"Članovi tog hora su posljednje 'Miloševićeve bebe', djeca rođena 1994. i 1995. godine. Ova generacija gotovo ništa ne zna o periodu Miloševića, niti ima bilo kakav odnos prema njemu, jer su njihove prve uspomene iz djetinjstva period bombardovanja", rekla je Bogavac.

Ostale vijesti