Paukova mreža - nada za dijabetičare

Autor:

Naučnici su razvili novi implant koji podseća na paukovu mreža, a koji može da pomogne u kontrolisanju dijabetesa tipa 1.

0
A- A A+

Za ljude obolele od dijabetesa tipa 1, insulinske injekcije su zaista pitanje života ili smrti. Ova bolest se javlja kada imunitet ošteti ili uništi klastere ćelija pankreasa koje proizvode insulin (Langerhansova ostrvca).

Za tu bolest ne postoji lek, ali je tim istraživača sa "Kornel" univerziteta u SAD-u uspeo da napravi sjajan izum, odnosno da ubaci stotine hiljada Langerhansovih ostrvaca u pacijenta.

Te ćelije su zaštićene tankim slojem hidrogela i spojene su za polimersku nit, što znači da mogu da se zamene kada prestanu da budu korisne za kontrolisanje bolesti, ali to podrazumeva i dugoročno primenu imunosupresivnih lekov.

Ovaj implant pomaže u proizvodnji insulina, čime je praktično alternativa insulinskoj terapiji, a moguće je samo zahvaljujući sloju hidrogela.

Stručnjaci ističu da je najvažnija činjenica da je ovaj implant moguće izvaditi jer postoji potencijalna opasnost od pojave tumora.

"Kada mreža kapsula prestane da radi, mora da se izvadi. Ne želite da imate u telu bilo šta što ne možete da izvadite. Srećom, to nije problem sa ovim metodom", kaže profesor Minglin Ma.

Ova terapija podrazumeva minimalno invazivni laparoskopski zahvat, kako bi se pacijentu u peritonealnu šupljinu ubacio implant.

Ostale vijesti