Pet mitova o bacilima

Autor:

Evo šta treba da znate da se ne biste razboleli.

0
A- A A+

Virusi i bakterije su svuda oko nas. Ne možete im pobeći. I, mogu da budu prilično zastrašujući, naročito ako ih gledate kroz mikroskop. Ali, sićušni mikrobi, koji mogu da izazovu manje više bilo šta, od respiratorne infekcije do po život opasnih stanja, često se "suočavaju" sa priličnim nerazumevanjem.

Evo najčeščih zabluda:

"Možete da dobijete neku infekciju ako sednete na dasku javnog toaleta"

Nemojte se brinuti zbog ovoga. "Daska je vrlo često jedna od najčistijih površina u toaletu", kaže dr Čarls Gerba, profesor mikrobiologije na Univerzitetu Arizone. "Lično me mnogo više brine šta se dešava na vašim rukama kad koristite javi toalet, nego šta se dešava na vašoj pozadini", dodaje dr Elizabet Skot, sa Simons koledža.

Mnogo je veća opasnost da pokupite neku infekciju puštajući vodu, ili dodirujući kvaku javnog toaleta. nego sedeći na dasci.

I, kakva god situacija bila, ni za živu glavu ne spuštajte tašnu ili tako nešto na pod javnog toaleta. To je u najvećem broju slučajeva površina s najviše bakterija.

"Topla voda bolje pere"

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da nema nikakve razlike u efikasnosti pranja ruku bilo da ih perete toplom, bilo hladnom vodom. Jedino što je važno je da šake lepo nasapunjate, trljate dok ne izbrojite do 20 i onda dobro isperete.

"Možemo da se razbolimo na hladnoći"

Ne direktno zbog hladnoće, u svakom slučaju. Nije pad temperature ono što povećava verovatnoću da ćemo se razboleti, već to kako virusi reaguju na pad temperature. Naime, kad je hladno, virusi koji izazivaju česte zimske boljke razmnožavaju se brže. Osim toga, kad je napolju hladno više vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, okruženi ljudima koji kijaju, kašlju...

Ako ste zakačili neki virus, budite ljubazni, nemojte ići na mesta na kojima ima mnogo ljudi.

"Antibiotici leče sve"

To nije tačno, a naročito nije tačno za ove respiratorne infekcije koje najčešće vladaju zimi. Njih u najvećem broju slučajeva izazivaju virusi, koji uopšte ne reaguju na antibiotike.

"Veća je verovatnoća da pokvarite stomak ako jedete napolju nego ako jedete kod kuće"

Pa... Statistika kaže da je oko 80 odsto slučajeva zaraze salmonelom "kućnog porekla".

Smanjićete rizik ako koristite odvojene daske za seckanje mesa i povrća, ako redovno perete ruke i menjate kuhinjske krpe. Takođe, važno je da hrana bude dobro termički obrađena.

Ostale vijesti