Dan RS, Opra Vinfri i testamenti

Autor:

Pred vama je pregled štampe za 10. januar 2018. godine.

Dan RS, Opra Vinfri i testamenti Foto: mondo

Mediji u Federaciji BiH na svojstven su način izvještavali u proslavi Dana Republike Srpske. Tako je i Dnevni Avaz objavio vijest pod naslovom „Obilježen neustavni dan RS“.

Avaz piše kako je Dan RS u Banjaluci obilježen uz zastave sa likom Mladića, vojničkim marševima i paradom, navodeći da je Ustavni sud BiH obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske proglasio neustavnim.

Povodom jučerašnje proslave Dana RS oglasio se i OHR,  iz kojeg je saopšteno da „nemaju ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali da dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu sa pravnim okvirom i uz poštovanje vladavine prava“, piše Euroblic, navodeći da je proslava Dana RS u Sarajevu dočekana s histerijom.

Testamenti odlaze u zaborav, jer lako padnu na sudu

Građani se sve manje odlučuju na pisanje testamenata, jer kako tvrde advokati i notari širom Republike Srpske, koliko se testamenata sačini, toliko ih bude i poništeno, najčešće zbog povrede prava nužnih nasljednika, pišu današnje Nezavisne novine.

Prema riječima notara Nenada Andrića iz Modriče, ako u testament nisu uključeni nužni nasljednici, odnosno najbliža rodbina koja prema Zakonu o nasljeđivanju Republike Srpske ima pravo na nužni dio, on je lako oboriv na sudu.

Imenovana stručna ljekarska komisija Fonda solidarnosti

Za predsjednicu stručne ljekarske komisije Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, čiji je zadatak donošenje stručnih nalaza, ocjena i mišljenja u vezi sa pitanjem podnesenih zahtjeva za dodjelu novca iz Fonda imenovana je Nina Marić, piše Glas Srpske.

Kako je objavljeno u "Službenom glasniku RS" njena zamjenica biće Jelica Samardžić Predojević, a ostali članovi komisije su Slavko Manojlović, Snežana Simić i Milka Mavija.

Opra Vinfri predsjednica SAD?

Popularna voditeljka Opra Vinfri mnogima je zagolicala maštu svojim govorom na dodjeli Zlatnog globusa, zbog čega su brzo počele spekulacije o njenoj kandidaturi i šansama za mjesto predsjednice Amerike, piše Euroblic.

Ovaj list navodi da je to moguće jer njoj ni novac nije prepreka za kandidaturu, jer po procjeni Forbsa ona ima oko 2,8 milijardi dolara, a u martu 2017. godine ankete su pokazivale da je podržava 47 odsto birača, u odnosu na 40 odsto koliko je bilo za Trampa.

Tagovi:

Ostale vijesti