Čubrilović: NSRS najefikasnija u BiH

Međutim, zbirni podaci otkrivaju i koliko košta ta efikasnost.

0
A- A A+

skupština, nsrs, parlament Foto: Mondo/Vedran Ševčuk

Poslanici Narodne skupštine RS u 2017. godini zasjedali su 38 dana. Ako se uzme u obzir da je osnovna plata  profesionalnog poslanika u parlamentu Srpske 2.550 KM plus minuli rad, to znači da je jedan poslanik za 38 dana zasjedanja u godini zaradio najmanje  30.600 KM ili oko 800 KM po danu.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, međutim, tvrdi da su ipak „najefikasniji parlament u BiH“.

"Narodna skupština RS je i dalje najefikasniji parlament kada je u pitanju usvajanje zakonskih akata i inicijativa", istakao je Čubrilović.

On je iznio podatke da su lani održali 11 sjednica, sedam redovnih i četiri posebne, a zasjedali su ukupno 38 dana. Usvojena su 53 zakona, od čega je 12 bilo mimo programa rada. Takođe, realizovali su ukupno 59 tematskih cjelina.

Naveo je uporedne pokazatelje sa radom Parlamentarne skupštine BiH, Parlamenta FBiH, ali i parlamentima Srbije i Hrvatske, te podvukao da skupština RS ne samo da ima zavidne rezultate u BiH, nego i u regiji

Naveo je i da od 755 poslaničkih pitanja u ovom mandatu, do danas nije odgovoreno na 18.

U Centrima civilnih inicijativa koji svake godine rade monitoring rada zakonodavne vlasti u RS, nedavno su kritikovali što u 2017. godini nije održana nijedna posebna sjednica o pitanjima važnim za život građana, kao i to što je na sceni „evidentna vulgarizacija skupštinskog prostora“.

"Najveći dio skupštinskog budžeta i dalje odlazi na lična primanja zaposlenih, oko 6,6 miliona KM, dok su grantovi poslaničkim klubovima planirani u iznosu od 500.000 KM", istakli su u CCI.

NA NAREDNOJ SJEDNICI IZBOR REVIZORA?

Nova redovna sjednica Narodne skupštine RS biće održana u prvoj polovini februara i imaće oko 30 tačaka, a skupštinski kolegijum za sazivanje ove sjednice biće održan 18. januara.

Osim toga, prema najavama rukvodstva NSRS u februaru će biti održana i jedna posebna sjednica.

Čuburilović je danas rekao i da postoje uslovi da se na narednoj sjednici izabere novi glavni revizor RS.

Na javni konkurs pristiglo je osam prijava, a skupštinska Komisija za izbor i imenovanja trebalo bi da završi proceduru i predloži predsjedniku RS najbolje rangirane kandidata, nakon čega bi o tometrebalo da glasa parlament.

Trenutno je vršilac dužnosti glavnog revizora Jovo Radukić, bivši pomoćnik u Ministarstvu finansija RS.

Ostale vijesti