Policija: Nismo privodili slovenačke novinare

Policija u Prijedoru nije privodila slovenačke novinare, nego su se oni dobrovoljno odazvali policijskom pozivu da dođu u službene prostorije na informativni razgovor, tvrde u Policijskoj upravi Prijedor.

0
A- A A+
prijedor Foto: MONDO/Dušan Volaš

Portprolka PU Prijedor Zvezdana Alendarević rekla je za Mondo da se više građana obratilo policiji i prijavilo da više lica iz Slovenije zaustavlja građane, ispituje ih i anketira.

"Pripadnici policije su izašli na teren i na ulici zatekli ta lica, te ih pozvali na razgovor na šta su oni dobrovoljno pristali. U službenim prostorijama sa njima je obavljen razgovor o tome zašto su tu i utvrđen je njihov identitet, nakon čega su otišli", rekla nam je Alendarevićeva.

Novinarka slovenačke Pop TV Irena Joveva je za N1 izjavila da su novinari “privedeni” u Policijsku stanicu u Prijedoru gdje su ih ispitivali o prirodi njihove posjete Prijedoru i uzeli im dokumente.

Slovenske novinarske ekipe su u ovaj grad došle kako bi istraživali priču koja je sinoć objavljena u toj zemlji, a radi se o navodima da je državljanka BiH iz Prijedora Dijana Đuđić pozajmila 450.000 evra na tri rate u tri godine Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše.

Novinar Kanala A Miha Orešnik rekao je za N1da je prijedorsku policiju interesovalo da li novinari imaju dozvolu za snimanje, a na mjesto događaja su došli po prijavi građana - za uznemiravanje.

''Mi smo snimali u Prijedoru, došli smo tu da nađemo gospođu Dijanu Đuđić jer je posudila veliku sumu para slovenskoj političkoj stranci koja je u opoziciji, radi se o 450.000 eura. Mi smo došli iz Slovenije da tu osobu nađemo, da je pitamo kakve ona veze ima sa slovenskom politikom i malo smo tamo oko blokova ljude pitali, komšije, ko je on, je li ima tolike pare i kakvim se poslovima bavi. Bili smo nekih sat vremena tamo, stvarno smo puno ljudi pitali. Valjda ih je nekoliko zvalo policiju i reklo da ih uznemiravamo, a mi smo rekli da ako ne žele nećemo ih snimati'', rekao je Orešnik.

Ostale vijesti