Asanž postao Ekvadorac, Englezi se prave ludi

Autor:

Ekvador je dao državljanstvo osnivaču Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijanu Asanžu, koji već pet godina boravi u azilu u ambasadi te zemlje u Londonu. Britanija odbila da mu prizna diplomatski status.

0
A- A A+


Asanž je, na svoj zahtev, postao naturalizovani državljanin Ekvadora 12. decembra, izjavila je ministarka spoljnih poslova te države Marija Fernanda Espinoza i istakla da želi da se sa Britanijom postigne "dostojanstveno" i "pravično" rešenje za njegovu situaciju.

Ekvador je Asanžu dao politički azil nakon što je on pobegao u ambasadu 2012. godine, kako bi izbegao ekstradiciju Švedskoj zbog istrage o tvrdnjama da je silovao jednu ženu.

Asanž je odbacio te tvrdnje i izrazio strahovanje da bi ga Švedska mogla izručiti Amerikancima, gde bi mu se sudilo zbog objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata SAD.

Švedska je, u međuvremenu, odustala od zahteva za ekstradiciju, ali bi on u Britaniji i dalje mogao da bude uhapšen, pošto je puštanje na slobodu uz kauciju iskoristio da zatraži azil.

Britanski Forin ofis objavio je ranije da je odbio zahtev Ekvadora da se Asanžu, koji je rođen kao državljanin Australije, odobri diplomatski status.

Ministarka Spinoza je, takođe, izjavila da strahuje za Asanžov život, zbog pretnji koje dolaze "od trećih država".

Ona je, na konferenciji za štampu, rekla da Asanž neće napustiti ambasadu Ekvadora u Londonu sve dok mu ne budu pružene bezbednosne garancije.

Asanž je na Twitteru juče objavio fotografiju na kojoj je u dresu ekvadorske fudbalske reprezentacije.

Asanž je više od pet godina u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gde mu je dodeljen azil 2012. godine kako bi izbegao hapšenje u Britaniji i izručenje Švedskoj.

"Ekvador zna da je put za rešavanje ovog pitanja da Džulijan Asanž napusti ambasadu kako bi se suočio s pravdom", navodi se u saopštenju Forin ofisa, prenosi AP.

Ekvador je Asanžu (46) dao politički azil nakon što se on sklonio u ambasadu te zemlje u Londonu kako bi izbegao hapšenje u Britaniji i izručenje Švedskoj radi istrage o optužbama za seksualno uznemiravanje.

Ekvadorski list "El Univerzo" naveo je juče da se Asanžovo ime sada nalazi u bazi podataka građana Ekvadora, što je podstaklo spekulacije o tome da je on možda dobio državljanstvo te zemlje.

Ostale vijesti