• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što treba da znate o EP u Hrvatskoj

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Hrvatska će od 12. do 28. januara po drugi put biti domaćin Evropskog prvenstva za rukometaše, a po treći put velikog rukometnog takmičenja u muškoj konkurenciji.

Najbolji rukometaši Evrope u Splitu, Poreču, Varaždinu i Zagrebu boriće se za naslov šampiona Starog kontinenta, koji će braniti Njemačka.

Nijemci na EURO 2018 stižu bez Islanđanina Dagura Sigurdsona, trenera koji ih je prije dvije godine u Poljskoj iznenađujuće, kada je to malo ko očekivao, odveo do zlatnog odličja. U međuvremenu Sigurdson se prihvatio novog velikog izazova i sjeo na klupu reprezentacije Japana, koju priprema za novo čudo na Olimpijskim igrama koje će se 2020. godine održati u Tokiju. Na kormilu “pancera“ naslijedio ga je domaći stručnjak Kristin Prokop, koji se nije proslavio na Svjetskom prvenstvu početkom prošle godine u Francuskoj, na kojem je Njemačka ispala već u osmini finala od Katara. No, Nijemce uvijek treba shvatiti ozbiljno, tako da definitivno spadaju u red favorita na EURO 2018.

U borbu za medalje, kada je riječ o Evropskom prvenstvu, koje se smatra jačim takmičenjem od svjetske smotre, mogu se uključiti gotovo sve reprezentacije. Prije svih domaćin Hrvatska, zatim Francuska, Španija, svi skandinavski predstavnici počevši od Danske, preko Švedske i Norveške do Islanda. Naravno, tu su uz domaćina i ostali predstavnici regiona Slovenija i Srbija, te Mađarska. Bez obzira što su u rukometu uvijek moguća iznenađenje Bjelorusija, Makedonija, Crna Gora, Austrija i Češka ne bi trebale biti reprezentacije koje će se uključiti u borbu za medalje.

- Sistem takmičenja –

U prvoj fazi 16 reprezentacija podijeljeno je u četiri grupe. U narednu fazu plasiraće se po tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe, te će formirati nove dvije grupe sa po šest ekipa. Svaka od njih prenijeće bodove osvojene u prvoj fazi u ogledima sa tri prvoplasirane selekcije. Ukrštaju se grupe “A“ i “B“, te grupe “C“ i “D“. U drugoj fazi formiraće se grupe “I“ i “II“ u kojima će se u tri kola sastati samo selekcije koje su došle iz različitih grupa. Po dvije prvoplasirane reprezentacije plasiraće se u polufinale. Ovo je ujedno i posljednji put da se na Evropskom prvenstvu igra po ovakvom sistemu, jer će na narednom u Austriji, Švedskoj i Norveškoj učestvovati 24 reprezentacije.

Hrvati se vrijedno spremaju za još jedan veliki turnir na domaćem terenu. Na Evropskom prvenstvu 2000. godine osvojili su razočaravajuće šesto mjesto, i to sa generacijom koja je četiri godine ranije u Atlanti osvojila olimpijsko zlato. Svjetsko prvenstvo, koje je Hrvatska organizovala 2009. godine, završili su sa srebrnom medaljom oko vrata, nakon poraza u zagrebačkom finalu od Francuske. Stoga su ovoga puta na klupu vratili upravo čovjeka koji je najviše vezan uz velike uspjehe hrvatskog rukometa Linu Červara. Iskusni trener se rado prihvatio posla, jer želi sa domovinom osvojiti jedino zlatno odličje koje mu nedostaje, a to je upravo evropsko. Sa Hrvatskom je osvojio po jedno olimpijsko i svjetsko zlato, te po dva srebra na svjetskim i evropskim prvenstvima.

Preuzeo je reprezentaciju u veoma teškom trenutku, jer hrvatska javnost nakon niza bronzanih odličja želi na domaćem terenu evropsko zlato. Vratio je u tim neke od iskusnijih igrača poput Igora Vorija i Mirka Alilovića, koji će uz posljednjih godina standardne reprezentativce pokušati obradovati naciju. Odmah na startu u prvom kolu Grupe A u Splitu očekuje ih jako težak duel sa Srbijom. Biće to utakmica sa velikim nabojem između dvije zemlje, koje nemaju pretjerano dobre odnose.

“Htjeli bismo zaokružiti priču zlatom, ali bio bih bahat da otvoreno govorim o tome. Drugi imaju jače argumente da govore o tome. Njemačka je aktuelni evropski šampion, Francuska svjetski, a Danska olimpijski pobjednik. Konstanto smo bili prvi vrhu, ali drugi imaju bolje argumente. Okružuje nas iskreni optimizam i osjećamo se dobro. Osjećamo se odgovorno da ne razočaramo jer to nikako ne bih htio“, kazao je nedavno Červar za hrvatske medije.

- Gradovi domaćini -

Utakmice prve faze EURO 2018 igraće se u Splitu, Zagrebu, Poreču i Varaždinu. Potom će domaćini druge faze biti Varaždin i Zagreb, a same završnice glavni hrvatski grad. “Arena Zagreb“ ujedno je najveća dvorana u kojoj će se igrati EP sa kapacitetom od 15.200 sjedećih mjesta. “Spaladium arena“ u Splitu ima kapacitet od skoro 11.000 mjesta, “Arena Varaždin“ može primiti 5.200 posjetilaca, a dvorana Sportskog centra “Žatika“ u Poreču oko 3.700.

Hrvatima će na putu do trona, prije svih stajati aktuelni svjetski šampioni Francuzi, koji posljednjih dvadesetak godina uglavnom dominiraju svjetskim rukometom. No, prema nekim najavama trebali bi na EURO 2018 doputovati bez svog glavnog aduta sjajnog golmana Tijerija Omejea. Selektor Didije Dina ima problema i na poziciji lijevog beka na kojoj je ostao bez Vilijama Akambreja i Olivijea Niokasa, koji su se povrijedili. Ranije se od reprezentativnog dresa oprostio veliki Daniel Narcis, pa je jasno da bi Francuzi mogli imati problema sa lijevim bekom. No, oni su, bez obzira u kojem sastavu došli, uvijek favorit broj jedan za najviši plasman.

U svakom slučaju pred ljubiteljima rukometa je u januaru ove godine je skoro 20 dana tokom kojih će moći uživati u “muškom sportu“, za koji se definitivno može reći da je najkvalitetniji upravo na Starom kontinentu.

- Grupa “A“ –

Hrvatska

Švedska

Srbija

Island

- Grupa “B“ –

Francuska

Bjelorusija

Norveška

Austrija

- Grupa “C“ –

Njemačka

Makedonija

Crna Gora

Slovenija

- Grupa “D“ –

Španija

Danska

Češka

Mađarska

- Dosadašnji osvajači medalja -

Portugal 1994. godina - Švedska (zlato), Rusija (srebro), Hrvatska (bronza)

Španija 1996. - Rusija, Španija, SR Jugoslavija

Italija 1998. - Švedska, Španija, Njemačka

Hrvatska 2000. - Švedska, Rusija, Španija

Švedska 2002. - Švedska, Njemačka, Danska

Slovenija 2004. - Njemačka, Slovenija, Danska

Švajcarska 2006. - Francuska, Španija, Danska

Norveška 2008. - Danska, Hrvatska, Francuska

Austrija 2010. - Francuska, Hrvatska, Island

Srbija 2012. - Danska, Srbija, Hrvatska

Danska 2014. - Francuska, Danska, Španija

Poljska 2016. - Njemačka, Norveška, Hrvatska

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC