• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vaše stvari postaće vaš novčanik

Autor mondo.rs

Nema više zveckanja kovanicama po džepovima i nema više pretrage za platnom karticom sakrivenom u pregradama novčanika - pogledajte zašto!

Tokom 2018. godine fizički novčanici bi mogli postati prošlost jer se svet sve više okreće korišćenju nosivih uređaja.

Nosivi uređaji - nekada ograničeni na proste zadatke kao što su brojanje koraka ili merenje otkucaja srca - dobijaju novu svrhu jer njima može da se obavlja plaćanje, a predviđa se da će 62 odsto nosivih uređaja imati platnu funkcionalnost do 2020. godine. Tokom 2016. godine, globalna prodaja pametnih nosivih uređaja dostigla je neverovatnih 16.2 milijarde dolara, a očekuje se da će tek uslediti novi rast i njihovo veće korišćenje.

U Ujedinjenom kraljevstvu je samo tokom 2016. godine zabeležen rast od 45 odsto u prodaji ovih uređaja, odnosno prodato ih je 13 miliona.

Poverenje u beskontaktnu tehnologiju

Poverenje u beskontaktnu tehnologiju podstiče rast na tržištu nosivih uređaja. U drugoj polovini 2015. godine, beskontaktna plaćanja u Evropi su porasla za skoro 170 odsto u poređenju sa istim periodom 2014. godine, a tokom 2016. godine se broj beskontaktnih transakcija utrostručio.

Ukupna vrednost kupovine obavljene putem mobilnih plaćanja u sedam zemalja EU (UK, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Holandiji i Španiji) iznosila je 52 milijarde dolara na kraju 2015. godine i očekuje se da će se utrostručiti u narednih pet godina.

Iako je brzina plaćanja bitna u svakodnevnim okolnostima, baš kao što je i beskontaktnom plaćanju bilo potrebno par godina da zaživi, nosivi uređaji se sada razvijaju i trebalo bi da uskoro dostignu prelomnu tačku kada zapravo ulaze u masovnu upotrebu zahvaljujući većoj sigurnosti koju pružaju.

Sigurna tokenizacija

Mastercard sistem za tokenizaciju je glavni razlog zašto se sigurnost nosivih uređaja stalno povećava. Ovaj sistem osigurava da se 16-ocifreni broj kartice ne koristi i ne čuva na nosivom uređaju - umesto toga, kreira se zamenski broj, odnosno „token“, i taj broj se vezuje za pojedinačni uređaj za obavljanje transakcija. Ovde se koristi sličan sistem zaštite kao što je slučaj i sa fizičkim karticama i digitalnim plaćanjima.

Pomenuti sistem zaštite je omogućen zahvaljujući Mastercard Digital Enablement Service (MDES) servisu. Korisnik samo jednom unosi broj svoje kreditne ili debitne kartice u svoj telefon nakon čega se taj broj autentifikuje jednokratnom lozinkom iz banke, koju korisnik dobija putem SMS poruke. Zatim korisnik unosi tu lozinku, koju Mastercard ponovo proverava, pre nego što se token verifikuje za konkretan telefon. Pošto se za svaki novi uređaj kreira novi token, moguće je lako „otkazati“ bilo koji izgubljeni uređaj putem telefona, a da se sam telefon ne izbriše iz sistema.

Plaćanja su sigurna zahvaljujući korišćenju lozinki, PIN koda ili otiska prsta koji se već koriste na povezanim uređajima. Neki uređaji kao što je Apple Watch koriste stalnu identifikaciju, odnosno nosivi uređaj se otključava i spreman je za plaćanje sve dok se ne detektuje da je uređaj skinut sa ruke korisnika. Tu je i Mastercard politika Nulte odgovornosti koja korisnicima kartica pruža još jedan stepen zaštite njihovih sredstava.

Novi portfolio nosivih uređaja

Veća sigurnost donosi sa sobom nove i sve inovativnije nosive uređaje, počevši od pametnih satova sa omogućenim Samsung Pay, Android Pay i Apple Pay servisima, preko pametnih fitnes satova sa Garmin Pay i Fitbit Pay opcijama, sve do stilizovanog prstenja za plaćanje. Kerv, prozvođač digitalnog prstenja, kreirao je beskontaktni prsten za jednostavna plaćanja koji je jako teško izgubiti. Ova fleksibilnost čini nosive uređaje poželjnijim od platnih kartica.

Za samo dva meseca, Fitbit Pay i Garmin Pay su implementirani u 10 zemalja i imaju veliki broj korisnika. Ovo je tek početak tokenizacije i na taj način se stvara osnova da različite vrste uređaja postanu i sigurne platne platforme - to mogu biti i automobili, televizori, čak i frižideri. Mastercard radi sa različitim proizvođačima i brendovima prstenja, satova i fitnes narukvica na razvoju budućih nosivih platnih uređaja čija cena će ići od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra tako da će većina ljudi moći da pronađe uređaj za sebe.

Da li je ovo kraj za džepove?

Budućnost će samo nastaviti da donosi inovacije u pogledu novih uređaja putem kojih će se plaćanja obavljati.

Već se povećava i broj kompanija koje rade na narednoj generaciji platnih uređaja kao što su Levi’s i Jacquard koji su već razvili Commuter Trucker Jacket jaknu sa beskontaktnom platnom funkcionalnošću ugrađenom u rukav.

Ako možete da obavljate plaćanje rukavom svojom jakne, šta će vam onda džepovi?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS