ZVANIČNO: U Makedoniji albanski sad zvaničan jezik

Autor:

Skupština Makedonije usvojila je danas Zakon o upotrebi jezika, prema kojem će u makedonskim državnim organima i institucijama zvaničan jezik, pored makedonskog, biti i albanski jezik.

0
A- A A+
Makedonija, kriza u Makedoniji, makedonska kriza, sukobi u Makedoniji Foto: MONDO - Mario Milojević/ilustracija

Za taj zakon glasalo je 69 od ukupno 120 poslanika makedonske Skupštine, prenela je agencija MIA.

Glasanju nije prisustvovala opoziciona partija VMRO-DPMNE, koja zakon smatra "neustavnim i diskriminišućim protiv makedonskog jezika".

Inače, ova najuticajnija opoziciona stranka ranije je najavila da neće učestvovati u radu parlamenta zbog toga što se više njihovih poslanika nalazi u pritvoru pod optužbom da su učestvovali u nasilnim protestima u skupštini, 27. aprila prošle godine kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika Sobranja.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov takođe je protiv tog zakona, jer smatra da on predstavlja pretnju po unitarni karakter zemlje i krši Ustav.

Tokom skupštinske rasprave, poslanici vladajuće većine istakli su da je zakon deo evropskog puta Makedonije i da ni na koji način ne krši ustav niti unitarni karakter zemlje.

Premijer Zoran Zaev u više navrata je ponovio da je zakon u skladu sa ustavom zemlje i da je kreiran da bi se unapredile neke praktične potrebe građana, navela je MIA.

Uvođenje albanskog jezika u službenu upotrebu deo je tzv. Tiranske platforme, koju su predstavnici albanskih političkih partija u Makedoniji sačinili u prestonici Albanije, u dogovoru sa tamošnjim vlastima i uz posredovanje premijera Edija Rame.

Prihvatanje te tzv. Tiranske platforme bio je uslov da albanski politički predstavnici u Makedoniji podrže vladu socijaldemokrata na čelu sa Zoranom Zaevim.

Usvajanjem ovog zakona albanski je postao službeni jezik u svim državnim institucijama i gradovima i opštinama u kojima živi više od 20 odsto albanske manjinske zajednice.

Tagovi:

Ostale vijesti