Muderis, pumpaš i Balašević, crno, sivo i udovice

Autor:

U Mondo brifingu na jednom mjestu pročitajte pregled najinteresantnijih priča ovog prijepodneva.

Muderis, pumpaš i Balašević, crno, sivo i udovice Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Muderis po starom

Glavni imam u sarajevskoj džamij kralja Fahda Nezim Halilović Muderis održao je besjedu u kojoj je Srbe nazvao „sljedbenicima fašizma“, a Republiku Srpsku „genocidnom tvorevinom.

Kako piše Euroblic, Halilović, koji se i ranije isticao ratnohuškačkim izjavama i neskrivenom mržnjom prema Srbima, u govoru pred brojnim vjernicima uoči 9. januara sve Srbe je nazvao četnicima kojima je, kako je rekao, kokarda jedino trajno obilježje.

„Prihvatajući 9. januar za godišnjicu genocidnog entiteta, Srbi su prihvatili nacionalističko fašističko nasljeđe Miloševića, Karadžića i Mladića“, rekao je Halilović u besjedi koja je obilovala govorom mržnje.

Euroblic je zatražio i od Islamske zajednice BiH da se oglasi ovim povodom, ali nikakva reakcija nije uslijedila.

Pumpadžija dao stih Balaševiću

Đorđe Balašević je dao intervju za Dnevni avaz u kojem je govorio i novoj pjesmi „Dno dna“ koja se ne emituje na velikom broju radiostanica u Srbiji.

„Momak koji radi na benzinskoj pumpi rekao mije prvi stih: „Napiši brate nešto i o Ovima“ i nadam se da neću i njega uvaliti u neprilike što ga spominjem. Mi, autori, imamo velikih prednosti nad „pravim pjevačima“ koji farbaju kosu i nose crvene sakoe, jer starimo s asvojim pjesmama i ne moramo po difoltu biti lijepi. Oko „Dno dna“ se digla nepotrebna buka, ipak je to samo obična pjesmica. I ne mislim da je zvanično zabranjeno, to je i ovog puta tek preventivni potez nekog prepadnutog urednika“, rekao je Balašević.

Sve je crno, samo je ekonomija siva

U Srpskoj ima oko 80.000 ljudi koji su zaposleni na crno zbog čega, osim samih radnika, država godišnje gubi stotine miliona maraka, procjene su sindikata.

Euroblic u današnjem broju navodi da gotovo svake godine bude promijenjen neki zakon koji bi suzbio rad na crno, ali da do sada nijedna mjeranije dala značajno rješenje.

„Imam običaj da u šali kažem da nije u BiH sve crno, ekonomija je siva“, rekao je bivši direktor Zavoda za zapošljavanje RS Milko Čolaković.

Udovice protiv ministarstva ljubavi u Hrvatskoj

Udruženja veterana iz ratova devedesetih godina prošlog vijeka u Hrvatskoj imaju veliku podršku institucija i odlučuju o svemu, a najnoviji primjer su udovice poginulih pripadnika hrvatske vojske, na čiji je zahtjev iz programske šeme Hrvatske radio-televizije izbrisana komedija "Ministarstvo ljubavi".

Međutim, nakon što se drugi dio javnosti uznemirio, zahtijevajući od javnog servisa da ne potpada pod uticaje raznih organizacija, odlučeno je da taj film ipak bude emitovan, ali u kasnom treminu.

To je dovelo do novog protesta udovica pred zgradom HRT-a. One su objavile da je i ministar veterana Tomo Medved zahtijevao od te medijske kuće da ne prikazuje film.

Rozalija Bartolović, predsjednik Udruženja udovica hrvatskih veterana iz Zagreba, tvrdi da je ministar pisanim putem zahtijevao da film ne bude emitovan.

"Ko to u HRT-u ne želi da posluša riječ i apel ministra? Ko ima veću moć na HRT-u od ministra", pita Bartolovićeva rukovodstvo HRT-a.

Dio medija je ovu izjavu ocijenio kao šokantnu, jer predstavlja priznanje da se Vlada Hrvatske otvoreno miješa u rad javnog medijskog servisa.

Podršku udovicama dala su, po običaju, sva udruženja veterana i mnoge institucije, a nekadašnji general LJubo Ćesić Rojs najavio je "podizanje novih šatora", ovaj put ispred HRT-a, ako bude potrebno. Film "Ministarstvo ljubavi", autora Pave Marinkovića, jeste komedija u kojoj državni inspektorat za porodicu provjerava udovice veterana, koje, iako tajno žive u vanbračnim zajednicama, primaju penzije.

Zašto je Tramp otkazao posjetu Londonu: Ne sviđa mu se zgrada!

Američki predsjednik Donald Tramp otkazao je posjetu Velikoj Britaniji, planiranu za februar, rekavši da mu se ne sviđa nova zgrada američke Ambasade u Londonu, koju je trebalo da otvori.

Očekivalo se da će Tramp da otvori nove prostorije koje je naručio njegov prethodnik Barak Obama u vrijednosti od jedne milijarde dolara. Cijelu kupoprodaju Tramp je opisao kao "loš dogovor". Domaćin ceremonije bi mogao da bude američki državni sekretar Reks Tilerson, javlja Bi-Bi-Si.
Tramp je prilikom posljednjeg susreta prošle godine sa premijerom Velike Britanije Terezom Mej prihvatio poziv britanske kraljice da dođe u državnu posjetu Londonu. Tramp je na "Tviteru" objavio da nije zadovoljan odlukom administracije Obame koja je prodala prethodnu zgradu američke ambasade u Londonu "za siću".

Tagovi:

Ostale vijesti