• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropsko prvenstvo: Za početak Hrvatska - Srbija

Autori mondo.ba Autori Anadolija

"Protivnik se odredio da sav teret prebaci na nas, što je legitimno. Utakmice koje su igrali nisu baš njihova prava slika. Ne bi nas trebali iznenaditi", kaže hrvatski selektor Červar o prvom rivalu na EP.

 Evropsko prvenstvo: Za početak Hrvatska - Srbija Izvor: MN PRESS

Evropsko prvenstvo za rukometaše, njegovo 13. izdanje, za poklonike ovog sporta na Balkanu nije moglo ponuditi ljepši početak. "Balkanski klasik" između Hrvatske i Srbije u Areni Spaladium bacio je u sjenu sve ostale duele prvog kola. Iako su tu skandinavski derbi Švedske i Islanda, koji je u grupi A uvod za ono što slijedi u kasnim večernjim satima. Zatim duel finalista sa posljednjeg Svjetskog prvenstva Francuske i Norveške u grupi B. Dan kasnije, u subotu, na programu je još jedan regionalni derbiMakedonije i Slovenije u Zagrebu.

Ipak, ono što okupira pažnju javnosti u regionu svakako je 12. januar, 20.30 časova, Arena Spaladium i meč Hrvatske i Srbije. Očekuje se užarena atmosfera u dvorani, iako se sa obje strane trude umanjiti tenzije.

Naravno, Hrvati kao domaćini i jedna od najtrofejnijih selekcija u posljednjih dvadesetak godina veliki su favoriti, mada se selektor Lino Červar trudio to prikazati drugačije.


"Protivnik se odredio da sav teret prebaci na nas, što je legitimno. Utakmice koje su igrali nisu baš njihova prava slika. Ne bi nas trebali iznenaditi, imamo tri vrste odbrane, napade na razne varijante njihove odbrane, koliko će to biti efikasno vidjećemo", rekao je dan uoči utakmice Červar.

Srbija je u Split došla u četvrtak iz Slovenije, gdje je odigrala dvije prijateljske utakmice s domaćinom i oba puta je poražena (32:36, 25:33). Marko Vujin, desni bek njemačkog Kila i jedan od iskusnijih igrača u timu, rekao je da se on i saigrači trude skoncentrisati na rukometni dio priče.

"Mislim da će od starta u prednosti biti ekipa koja će uspjeti da se izoluje od uzavrele atmosfere. Naši prijatelji iz Hrvatske su to doživjeli u Beogradu, sada je red na nas i mi smo spremni, želimo da odigramo tu utakmicu kao svaku drugu. Poraze u prijateljskim utakmicama smo pretrpjeli u nekompletnom sastavu, tako da to nije mjerilo. Prava utakmica, prava sportska atmosfera i motivacija dolazi na otvaranju Evropskog prvenstva", ističe Vujin.

Iz Evropske rukometne federacije (EHF) poručili su da su zadovoljni onim što su zatekli u Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Poreču.

"Interes za ovaj događaj, u cijelom svijetu, veoma je porastao u posljednjih nekoliko godina. Dočekalo nas je lijepo vrijeme u Splitu, što bi trebalo biti dobar znak da nas čeka odličan EURO. Za ovo Evropsko prvenstvo ne vlada samo interes hrvatskih navijača, nego i iz drugih zemalja, tako da očekujemo pune dvorane u svim gradovima. Veselimo se dobrom rukometu i uzbudljivim danima koji nas očekuju", s nestrpljenjem je najavio takmičenje Mihael Viderer, predsjednik EHF-a.

Naslov evropskog šampiona braniće Njemačka, a u borbu za medalje se, prije svih, mogu uključiti Hrvatska, aktuelni svjetski šampioni Francuska, te olimpijski pobjednik Danska. Naravno, tu su još Španija, Slovenija, Norveška, Švedska, Mađarska, Srbija i Island. Plasman u polufinale nekoga od preostalih reprezentacija predstavljao bi veliko iznenađenje.

Koliko je Evropsko prvenstvo u rukometu važan događaj za Hrvatsku dokazuje i najava dolaska državnog vrha na otvorenje u Splitu. Na tribinama "Spaladiuma" trebali bi biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrija Plenković, a dolazak je najavio i Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Vladi Srbije.

U narednih petnaestak dana, od 12. do 28. januara, Hrvatska će biti sportski centar Evrope. Domaćini su se potrudili da sve protekne u najboljem redu, mjere sigurnosti su u svim gradovima na visokom nivou, ekipe su udobno smještene, navijači s nestrpljenjem očekuju nastupe svojih ljubimaca i sve je spremno za rukometni spektakl.

U prvoj fazi 16 reprezentacija podijeljeno je u četiri grupe. U narednu fazu plasiraće se po tri prvoplasirane selekcije iz svake od četiri grupe, te će formirati nove dvije grupe sa po šest ekipa. Svaka od njih prenijeće bodove osvojene u prvoj fazi u duelima sa tri prvoplasirane selekcije. Ukrštaju se grupe A i B, te grupe C i D.

U drugoj fazi formiraće se grupe I i II u kojima će se u tri kola sastati samo selekcije koje su došle iz različitih grupa. Po dvije prvoplasirane reprezentacije plasiraće se u polufinale. Ovo je ujedno i posljednji put da se na Evropskom prvenstvu igra po ovakvom sistemu, jer će na narednom u Austriji, Švedskoj i Norveškoj učestvovati 24 reprezentacije.

- Grupa A -

Hrvatska
Švedska
Srbija
Island

- Grupa B -

Francuska
Bjelorusija
Norveška
Austrija

- Grupa C -

Njemačka
Makedonija
Crna Gora
Slovenija

- Grupa D -

Španija
Danska
Češka
Mađarska

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC