Njemačka: Na pomolu nova-stara vlada

Autor:

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros načelni dogovor o formiranju nove nemačke vlade. Osmah posle ove vesti skočio je evro.

0
A- A A+


Kako se navodi iz izvora bliskih AFP-u, postignut je kompromis posle pregovora koji su trajali duže od 24 časa.

Načelni dogovor u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD).

I odmah skočio evro

Vrednost evra u odnosu na američki dolar skočila je na trogodišnji maksimum posle izveštaja o napretku u pregovorima o formiranju nove nemačke vlade. Evro je danas porastao na 1,2138 prema dolaru, što je najviše od početka 2015. godine, a do sredine prepodneva vrednost je još porasla 0,8 odsto, na 1,2125 dolara.


Juče je bio poslednji dan pregovora iza zatvorenih vrata, na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija.

Konzervativci i SPD već dva puta su vladali zajedno tokom poslednjih 12 godina.

Socijaldemokrate, koje su na izborima u septembru prošle godine bili drugi po broju osvojenih glasova, ranije su odlučile da neće ponovo ući u savez sa CDU i da idu u opoziciju, ali je došlo do promene stava.

U novembru je Merkel čak govorila o mogućnosti raspisivanja novih izbora, pošto su propali pokušaji da napravi koaliciju sa liberalima i zelenima.

Ostale vijesti