Da "Ćevap fest" bude banjalučki ''Oktober fest''

U Banjaluci je danas svečano i veselo otvoren prvi ''Ćevap fest'', a namjera organizatora je da ovaj festival ćevapa postane tradicionalna manifestacija.

Da "Ćevap fest" bude banjalučki ''Oktober fest'' Foto: MONDO/Željko Svitlica

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na parkingu u Vidovdanskoj ulici, kod Muzeja savremene umjetnosti (kod ''Kraša), na prvom banjalučkom ''Ćevap festu''. Već nešto poslije 11 sati kada je festival otvoren samo uporni su mogli doći na red da pazare ćevape na štandu bilo koje od šest roštiljnica koliko ih učestvuje na ovom festivalu.

Gadonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić, izrazio je optimizam povodom budućnosti festa.

''Namjera nam je da Ćevap fest bude nešto kao Oktober fest u Minhenu gdje ćemo promovisati domaće proizvode. Na današnjoj manifestaciji učestvuje šest roštiljnica, a nadam se da će ih narednih godina biti više", rekao Radojičić novinarima i dodao da je pokrenuta inicijativa za zaštitu geografskog porijekla banjalučkog ćevapa.

Ćevap fest Foto: MONDO/Željko Svitlica

Faširano mesu u ''pločicama'' - karakteristika banjalučkog ćevapa - cvrčalo je na roštiljima i širilo miris po centru grada, a ništa manje optimističan od gradonačelnika nije bio ni Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

''Očekujem da će festival opravdati ono zbog čega je i organizovan, da će ćevap dobiti dodatnu dimenziju i dodatnu vrijednost i da će postati dio identiteta grada Banjaluke. Mislim da je banjalučki ćevap jedan od nosilaca prepoznatljivosti grada Banjaluke i gastro kulture'', rekao je Barašin za Mondo. 

Osim šest manjih šatora u kojima se, kako smo vidjeli, peku isključivo banjalučki ćevapi, festival se događa i u jednom ogromnom šatoru u kojem se nalaze stolovi i stolice, bina sa ozvučenjem i veliki šank gdje možete popiti rakiju, sokove, vino i ''Nektar pivo''.

Sa pomenute bine je Nebojša Kuštrinović kao domaćin i zaštitni brk "Ćevap festa", poželio dobrodošlicu svim prisutnima i takođe izrazio nadu da je ovo tek prvi festival u nizu i da će svaki naredni biti sve bolji.

Ćevap fest Foto: MONDO/Željko Svitlica

Slične nade ima i gradski arhitekta Ivan Rašković, koji nije propustio priliku da se zagrije uz ćevape i rakijicu iako, kako kaže, danas putuje u Beograd.

''Ova manifestacija kojoj pristustvujemo je nešto što vodi svojevrsnom brendu i na tome treba raditi. Siguran sam da je ovo turistička atrakcija i da će u budućnosti to biti. Ideja Gradske uprave je da ovaj prostor na kojem se nalazimo u budućnosti postane trg, a da parkiranje ode pod zemlju. Gdje god sam po svijetu bio, kad god se spominje Banjaluka, svaki drugi čovjek ima asocijaciju na ćevap",kaže Rašković za MONDO.

Ćevap fest Foto: MONDO/Željko Svitlica

Na otvaranju su nastupili pionirski sastavi folklornih društava "Veselin Masleša", "Pelagić" i "Sveti Sava", te harmonikaš Radovan Ivanović. ''Ćevap fest'' se održava samo danas, a ako ga posjetite uživanje u ćevapima uljepšaće vam lingivsta Milorad Telebak jezičkom komedijom "Kroz srpski jezik sa smijehom" (od 13.30 do 14.45 časova). Nakon Telebaka nastupa komedijaš Dušan Jokić, a od 15.45 glumac Velimir Blanić.

Večeras su na programu koncerti gradskih tamburaša i benda ''Odeon''.

Da ne zaboravimo, za kraj: na prvom ''Ćevap festu'' u Banjaluci velika porcija banjalučkih ćevapa koštaće vas 4 KM, a mala duplo manje. Prijatno!

Ostale vijesti