Proevropski SDP, strani lijekovi, ideš za Kanadu

Autor:

Mondo brifing za subotu 13. januar 2018. godine.

Proevropski SDP, strani lijekovi, ideš za Kanadu Foto: Mondo/Željko Svitlica

SDP formira proevropski blok

Poptredsjednik SDP BiH Draško Aćimović izjavio je da ova stranka radi na formiranju proevropskog bloka koji bi činilo devet stranaka iz RS i FBiH.

"Razgovaramo sa pet stranaka sa sjedištem u FBiH i četiri stranke iz Srpske koje su zainteresovane za stvaranje proevropskog bloka", rekao je on a prenosi EuroBlic.

Prema njegovim riječima takav blok unutar RS moguće je da ima jednog kandidata ili da u zavisnosti od dogovora podrži nečijeg kandidata za predsjednik Srpske.

"Sve su opcije otvorene. Zainteresovani samo da razgovaramo sa svim partijama unutar RS da vidimo šta možemo zajednički uraditi za Srpsku i zajedničke predstavnike u institucijama BiH", rekao je Aćimović.

Uslov za materinski dodatak - da ste nezaposleni šest mjeseci

Uslov da se u vrijeme rođenja djeteta bude nezaposlen čak šest mjeseci, o čemu ranije nije bilo riječi, radi ostvarivanja materinskog dodatka od 405 KM za nezaposlene porodilje, zbunilo je i izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih majki u RS, pišu Nezavisne novine.

Takođe, mnoge su zbunjene šta sve od dokumentacije treba da imaju prilikom podnošenja zahtjeva za takav dodatak u centrima za socijalni rad. 

"S obzirom na to da sam radila do sedmog mjeseca trudnoće, tj. do isteka ugovora o radu, ne bih mogla nikako ispuniti taj zahtjev. Ispada da majka koja hoće da radi trpi nepravdu i od poslodavca i od države. Po meni je sve to smišljeno odrađeno, da bi se obuhvatio što manji broj majki", priča Marijana Miljuš, nezaposlena porodilja iz Banjaluke, dodajući da u samom zakonu prije zasjedanja Narodne skupštine RS nije bilo riječi o tom uslovu ili se nije jasno isticao.

Nezadovoljne majke kažu da su se nadležnima obraćale i obraćaju se još, te da slabo do njih sve to dopire, ali da ne odustaju, čekaju na obećani sastanak sa premijerkom RS.

Kako navode iz Javnog fonda za dječju zaštitu RS, pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u RS najmanje godinu dana prije rođenja djeteta i da je nezaposlena u periodu od šest mjeseci prije rođenja djeteta.

"Ideš za Kanadu"

Vijest da mogu da odu u Kanadu i za dvije godine završe školovanje i dobiju papire, među omladinom je odjeknula kao bomba pa mnogi već pakuju kofere. Napokon kažu znaju šta će sa diplomama, iskoristiće ih u Kanadi, piše "Euroblic".

Agencije koje sprovode ovaj program nude ljudima bez obzira na godine doškolovanje i mogućnost legalnog ostajanja u Knadi jer ova država posljednjih pet godina otvara granice za nove useljenike koji moraju proći njihov sistem obrazovanja.

Izvor: YouTube

Strani lijekovi preplavili BiH

BiH je jedina zemlja u regiji u kojoj je udi domaćih generičkih lijekova manji od 50 odsto. Naime najnoviji podaci za prošlu godinu pokazuju da je idio domaćih proizvođača lijekova tek 28 odsto, a stranih čak 72 odsto!

Poređenja radi, strani lijekovi u Hrvatskoj zastupljeni su sa 34 , u Srbiji 20, a u Sloveniji tek 10 odsto odnosno na hrvatskom tržištu udio domaće proizvodnje iznosi 66 odsto, u Srbiji 90 dok je u Sloveniji taj procenat čak 90 odsto, piše "Dnevni Avaz".

Tagovi:

Ostale vijesti