• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Srbija igra onaj rukomet: Igrači su problem?

Autor mondo.rs

Selektor Cvetković, pored izjave da ništa ne bi menjao, kaže da je pustio igrače da sami kreiraju igru u napadu, a da je njegova želja da se igra na krila bila neizvodljiva jer "oni na to nisu navikli".

 Rukomet Hrvatska Srbija 32:22 Evropsko prvenstvo Jovica Cvetković izjava Izvor: MN PRESS

"Ništa ne bih uradio drugačije", poručio je iz Splita selektor rukometne reprezentacije Srbije, Jovica Cvetković, dan posle glatkog poraza od Hrvatske na startu Evropskog prvenstva i dan pred drugu utakmicu u Grupi A, u kojoj će nam rival biti Island.

Nakon šestog uzastopnog poraza "orlova", koji su ostali sa samo jednom pobedom u poslednjih deset takmičarskih i prijateljskih utakmica, onom nad Austrijom od 34:32 zabeleženom u oktobru, Cvetković je ovaj stav obrazložio dugoročnim planom koji je predviđao da ekipa bude sveža, orna i na vrhuncu forme u mečevima sa skandinavskim timovima, Islandom i Švedskom dva dana kasnije, takođe u splitskom "Spaladijumu".

"Taktiku sam i podesio tako da bih sačuvao ekipu za ove dve utakmice, da podelimo snage koje imamo. To je sasvim korektno ispalo po mom nekom viđenju. Parirali smo dobro napadu Hrvatske u odbrani sa kojom smo započeli. Rezultat 10:9 u 26. minutu je bilo ono što smo želeli", rekao je Cvetković, čiji tim tokom drugog poluvremena utakmice sa Hrvatskom nije prišao na manje od pet golova zaostatka za rivalom koji je na kraju dobio meč sa deset razlike – 32:22.

Cvetkovićev plan koji je predviđao da se snage podele na sve tri utakmice, mada se u isto vreme to može shvatiti i kao da smo računali s porazom od Hrvata, poremetila je i povreda desnog beka, Marka Vujina, kojeg nećemo gledati u nedelju i utorak od 18.15.

/golmani nam mladi, a porazi česti/



Grupa A

Parovi 2. kola (nedelja): Srbija - Švedska 18.15, Hrvatska - Island 20.30

Parovi 3. kola (utorak): Island - Srbija 18.15, Švedska - Hrvatska 20.30

1. Hrvatska 1-0-0 (32:22) 2

2. Island 1-0-0 (26:24) 2

3. Švedska 0-0-1 (24:26) 0

4. Srbija 0-0-1 (22:32) 0

Cvetković je, potom, ponudio još jedno obrazloženje za prikazano u meču pred 11.000 navijača Hrvatske.

"Naš plan je bio što manje golova. Eliminisali smo kontranapad zbog neke svežine koju treba da zadržimo i neke snage igrača u odbrani, koji će se odmarati u napadu. Na to smo bacili težište. Da je napad bio malo koncentrisaniji na zadatke koje imamo u igri, rezultat bi bio povoljniji za nas", rekao je selektor, čiji je tim i u petak uveče prikazao sada već tradicionalnu, sporu igru bez uključivanja igrača sa krila, u kojoj bekovi troše enormnu energiju da se probiju do pozicije za šut.

"U onim momentima kada smo gubili rezultat, igrali smo četiri na šest u napadu. Mnogo je teško igrati kroz sredinu, bez krila, protiv odbrane gde su Vori, Musa i drugi. Hrvati su nas uništavali sa bočnih pozicija. Kada zatvorimo krila, onda su delovali sa sredine. Mnogo je tehničkih grešaka u napadu... Ako vidimo da su njihovi golmani imali sedam, a mi četiri odbrane, ne možemo da kažemo da smo izgubili zbog golmana"
, rekao je Cvetković.

Selektor Srbije je istakao i da je njegova taktika da se igra sa svih pozicija, iako je realnost drugačija - samo je Manuel Štrlek postigao golova kao sva naša krila, a zbirno Hrvatska je sa krilnih pozicija postigla 14, Srbija šest pogodaka.

"Moje insistiranje je da se napad počinje od krilnih pozicija, ali oni na to nisu navikli", objasnio je selektor da je problem u igračima, koji tokom sezone sa uspehom nastupaju za klubove poput Magdeburga, Vardara, Kila, Ademar Leona, Handbolda, Levena, Zagreba, Bresta, Tuluza, Kielcea, Gepingena, Berlina, Bregenca, Visle, itd.

Jovica Cvetković (58) je jedan od najboljih i najtrofejnijih igrača u istoriji našeg rukometa, sa kojim je Jugoslavija 1986. u Švajcarskoj postala svetski prvak. Kao selektor vodio je Srbiju od 2006. do 2009. godine i u tom periodu "orlovi" se nisu plasirali na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2007. i Evropsko u Norveškoj 2008, dok su na Svetskom u Hrvatskoj 2009. skorom 4-1-4 stigli do osmog mesta. Nedugo zatim, Cvetković je smenjen, a jedan od razloga bila je i igra u kojoj je uloga krilnih igrača bila simbolična. Rukometni savez Srbije izabrao ga je ponovo za selektora u oktobru 2016. na sednici na kojoj je smenjen Dejan Perić.

Štaviše, selektor tvrdi da je pustio igrače da sami kreiraju našu igru u napadu.

"Pustio sam igrače da kreiraju igru tima u napadu. Moramo da shvatimo da igra mora da se rasteže po čitavom prostoru u napadu - i bekova i krila. Uveo sam Vujina, ali u ovakvoj organizaciji igre, nije mogao da se snađe, kao i Đorđić. Kako je igra tekla, brzo sam ga promenio, jer igra nije odgovarala igračima njegovog profila. Onda sam ostavio igrače koji mogu individualno da reše. Preko krila smo mogli da dobijemo dosta tečniju igru, a to nismo postigli", pričao je Cvetković kao da pozicija na kojoj se nalazi ne podrazumeva odgovornost za sve o čemu je govorio i što je ekipa prikazala.

Iako bi u svemu bilo teško pronaći razloge za optimizam, Srbija i dalje ima šanse da se plasira u drugu rundu takmičenja, a prvi naredni rival je Švedska koja je u sudaru sa odbranom Islanda bila blizu katastrofe (11:21 sredinom drugog poluvremena), ali koja je potom iskoristila opuštanje rivala i izborila podnošljiv poraz od 24:26.

"Više ćemo trčati protiv Šveđana. Nemamo više šta da čekamo, ali imamo novi problem. Pored Vujića, koji je povređen, čuvamo ga, ali pitanje je da li će uspeti da se oporavi i za treću utakmicu, sada se povredio Vujin. Trenutno imam 12 igrača sa kojima raspolažem. To je to", rekao je Cvetković.

"Švedsku će sada neko da gleda neko kao slabu ekipu. Nije slaba, to je izuzetno jaka reprezentacija. Njihov golman nije odbranio ništa, a islandski sve i u tome je bila razlika. Naš cilj je pobeda u jednom od naredna dva meča", zaključio je selektor Srbije.


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC