"Bez Hrvata se neće moći graditi budućnost BiH"

Autor:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je danas u Splitu da se bez hrvatskog naroda neće moći graditi budućnost BiH.

1
A- A A+

"Meni je drago da imamo prijatelje i među Bošnjacima i među Srbima, a najznačajnije od svega jeste snažno okupiti i organizovati jedinstvo hrvatskog naroda u BiH. Zbog toga smo i organizovali Hrvatski narodni sabor u BiH koji je pružio ruku svim političkim strankama hrvatskog naroda, a ima ih više od 20", rekao je Čović, koji je lider HDZ-a.

On je nakon susreta sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem u Splitu naglasio da Hrvatima u BiH treba ustavna ravnopravnost i legitimno predstavljanje.

Plenković je rekao da je "sudbina hrvatskoga naroda u BiH jedno od strateških pitanja za hrvatsku državu", prenosi N1.

"Predstojeći ozbori mogu biti izrazito važni za dugoročni položaj, ravnopravnost i konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH. Zato ćemo kao sestrinska stranka dati poseban akcenat na to da se veliki broj naših ljudi angažuje, glasa i pomogne izbornom uspjehu HDZ-a BiH i hrvatskih stranaka na izborima u jesen ove godine", najavio je Plenković.

On je pozvao sve koji imaju dvojno državljanstvo da učestvuju na izborima u BiH u oktobru ove godine. "Pomozite legitimnom predstavljanju hrvatskoga naroda u institucijama BiH", rekao je Plenković. 

Ostale vijesti