Navika koja čuva lep ten

Autor:

Evo kako navike u ishrani deluju na našu kožu.

0
A- A A+

Kreme sa odgovarajućim faktorom zaštite od sunca, šeširi i naočare za sunce štite nas od UV zračenja i umanjuju oštećenja kože. Verovatno znate i da namirnice bogate antioksidantima pomažu.

A sad, evo malog testa, šta mislite, šta od ponuđenog štiti kožu od oštećenja izazvanih UV zracima?

a) Rana večera

b) Doručak čim otvorimo oči

c) Konzumiranje dva obilna obroka u toku dana

Tačan odgovor je a) Rana večera. Pitate se kakve to ima veze? Ako se svi vaši obroci "odigravaju" tokom dana, odnosno u vreme dok još ima koliko-toliko dnevnog svetla, to će imati pozitivne efekte na vašu kožu, navodi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Cell Reports.

Evo o čemu se radi. Naš unutrašnji časovnik daje nam "prozor" od 12 sati tokom kojeg je ok da jedemo. Ako probijemo taj dvanaestočasovni okvir, izašli smo iz zone "normalnog i uobičajenog", i svi enzimi u našem telu, koji imaju važne uloge, ne mogu da rade kako je predviđeno.

Jedan od tih enzima je i kseroderma pigmentozum grupe A (XPA), koji popravlja oštećenja na koži nastala UV zracima.

Kad večerate kasno, aktivnost ovog enzima se remeti, tako da je njegova sposobnost da tokom narednog dana štiti i obnavlja našu kožu umanjena.

Do proleća imate sasvim dovoljno vremena da uvedete novu naviku: pokušajte da poslednji obrok u toku dana konzumirate do 7 uveče. I naravno, koristite kreme sa zaštitinim faktorom, čak i tokom zime.

Tagovi:

Ostale vijesti