• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi roman i odmah NIN-ova nagrada!

Autor mondo.ba

Dejan Atanacković dobio NIN-ovu nagradu za svoj debitantski roman "Luzitanija"

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su romani "Srodnici" Jovice Aćina u izdanju "Lagune", "Gorgone" Mire Otašević (Geopoetika), "Luzitanija" Dejana Atanackovića ("Besna kobila"), "Danas je sreda" Davida Albaharija ("Čarobna knjiga") i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića ("Partizanska knjiga").

Ime dobitnika saopšteno je u u ponedjeljak, 15. januara oko 13.30, a žiri je vijećao od deset časova ujutru. U žiriju su bili Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik).

"Priče o putovanjima, lutanjima, preobražajima i nestajanjima stiču se i ukrštaju u sobama, hodnicima i dvorištu najmanje države na svijetu, zasnovane na najdubljem i najneravnopravnijem sukobu - sukobu progresa i ludila", opis je Atanackovićevog romana.

Jovica Aćin i dobitnik Dejan Atanacković konkurisali su sa svojim prvencima. Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu, dok je David Albahari nagradu već osvojio 1996. godine.

Hroničar nedeljnika NIN zabilježio je kako se 1971. godine dogodilo da se sa proglašenjem samo jednom zakasni, poslije čega je prestižno priznanje odmah postalo "predmet improvizovanih nagađanja".

Javnost se uzburkala premda je Miloš Crnjanski jednoglasno nagrađen za "Roman o Londonu", a odluka je kasnila isključivo "zbog uključivanja u žiri aktivnih kritičara iz vanbeogradskih literarnih krugova".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop