Počinje Kustendorf: Paolo Sorentino u Drvengradu

Autor:

Večeras počinje 11. Međunarodni filmski festival Kustendorf - proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino stigao je večeras u Drvengrad gde će mu biti uručena nagrada za buduće filmove "Drvo života".

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf počinje večeras u Drvengradu, a otvoriće ga ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala reditelj Emir Kusturica.

Proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino stigao je večeras u Drvengrad gde će mu biti uručena nagrada za buduće filmove "Drvo života".

Sorentinu je posvećen i program "Retrospektiva velikana" u okviru koga će biti prikazani njegovi filmovi "Posledice ljubavi", "Porodični prijatelj" i "Div", a posebna pažnja će biti posvećena njegovoj seriji "Mladi papa".

"Bio sam uzbuđen kada sam prvi put došao na Kustendorf (2014) i srećan sam što me je Emir (Kusturica) ponovo pozvao. Radoznao sam da vidim šta se u međuvremenu dešavalo", rekao je Sorentino po sletanju u Drvengrad.

Nakon prošlogodišnjeg boravka na Kustendorfu Sorentino je osvojio Oskara za film "Velika lepota" i večeras je u šali rekao da je to jedan od razloga zbog čega je ponovo došao.

Proslavljeni autor će sutra održati radionicu za studente i mlade autore na kojoj će govoriti o sudbini filma i da li se film iz bioskopskih sala seli na televiziju pretvarajući se u format TV serije.

"Večeras ću razmišljati šta ću sutra govoriti. Ja sam zapravo snimio seriju koja je film u trajanju od 10.00 sati. Mislim da umetnički film ima neke probleme i televizija može dati veliku šansu umetnosti", rekao je Sorentino, čija je serija "Mladi papa" izazvala veliku pažnju.

On je najavio da će krajem godine početi snimanje naredne sezone serije i dodao da je njegov novi film o Silviju Berluskoniju, ali "ne i samo o njemu" trenutno u montaži.

Na pitanje kada će i gde biti premijera, Sorentino je rekao da ne zna, ali ne odbacuje mogućnost da bude i na Kustendorfu ako Kusturica bude želeo.

Pored Paola Sorentina, na festival stiže i Ruben Ostlund, a na programu festivala, pored prikazivanja Ostlundovog filma "Skver", nagradjenog Zlatnom palmom prošle godine, i radionice sa švedskim autorom, biće i nastupi američkog gitariste Gerija Lukasa i zanimljivog japanskog benda Japalkan koji izvodi srpsku muziku.

Takmičarski program 11. Kustendorfa čini 21 film domaćih i inostranih autora. U "Savremenim tendencijama" naći će se filmovi "Nikada nisi zaista bio ovde" rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici predstaviti producentkinja Rosa Atab, zatim, filipinski film "Rikša", dobitnik "Zlatnog pehara" u Šangaju, bugarski film "Pravci", kineski film "€žSunce koje može da pomera planine", kao i francusko-belgijski film "Vernost".

Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje. Nagrade - zlatno, srebrno i bronzano jaje, prethodnog, Desetog Kustendorfa, poneli su Mihael Alalu za film "Trn", Tone Otili za film "Lulu u stvarnom životu" i Mateo Gariljo za film "Niz grlo". Profesor Kusturica uručio je novoustanovljenu nagradu – Nagradu za najpoetičniji film – bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film Pre sna dok je Specijalna nagrada žirija dodeljena Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za film Tišina. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film Prvi.

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 16. do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori.

Ostale vijesti