• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook fijasko…

Autor mondo.rs

Šta se dešava sa najvećom društvenom mrežom?

 Facebook fijasko… Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Od oktobra u Srbiji i još pet zemalja traje Facebook eksperiment, u kojem su sklonjeni svi statusi sa News Feed-a, osim prijateljskih i plaćenih. To je taj novi Explore Feed, koji nas je nervirao, a kako Facebook smatra - dugoročno će doneti poboljšanje i vratiti društvenu mrežu na prvu misiju tj. na osnaživanje prijateljstava i iniciranje novih.

Ipak, ako pitate stručnjake - Facebook je potpuno promašio metu!

Prema objavi New York Times-a eksperiment je pomoglo još jačem širenju lažnih vesti, što je bio jedan od razloga njegovog započinjanja. Ova tvrdnja ilustruje se pričom o muslimanskom čoveku, koji je navodno nekome zahvalio na vraćanju izgubljenog novčanika tako što ga je upozorio na planiran teroristički napad. Priča je u Slovačkoj bila toliko deljena, da je lokalna policija morala da izda izjavu kojom ju je odbacila. Međutim, pošto je policijsko upozorenje došlo sa zvaničnog Facebook naloga policije ono nije distribuirano gotovo nikome.

Pored pojačanog širenja lažnih vesti, oglašivači, mediji i stranice u zemljama u kojima se sistem testira, kažu da je saobraćaj na njihovim sajtovima za vesti, takođe, drastično opao sa ovim promenama, prema New York Times-u, što opet dovodi do negativne konotacije aktuelnog Facebook eksperimenta.

The Verge sajt ukazuje na činjenicu da će Facebook uvesti nešto slično za celu platformu svuda u svetu, ali ne potpuno po ugledu na Explore Feed (koji je aktuelan u Srbiji). Oba sistema će vršiti promociju sadržaja koje „guraju“ prijatelji, ali to i dalje ne znači da će biti manje lažnih vesti.

Facebook nije želeo da komentariše ukaze na otkrića New York Times-a, ali je rekao da sve promene koje uvodi i testira shvata izuzetno ozbiljno i uvek ima u vidu da mora biti odgovoran prema onome što korisnici žele, čitaju i dele.

U svakom slučaju zbrka sa najvećom Facebook mrežom se nastavlja…

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS