Ministarstvo usamljenosti?! Da, postoji!

Autor:

Zvuči kao skeč iz serije "Monti Pajton", ali nije - Velika Britanija formirala Ministarstvo za usamljene. Da li bi i nama trebalo tako nešto i ko bi mogao da bude naš ministar za usamljene?

0
A- A A+

Nakon što je istraživanje pokazalo da se svaka deseta osoba oseća usamljeno "uvek ili često", kao i da stotine hiljada starijih osoba nije razgovaralo sa svojim prijateljima ili rođacima proteklih mesec dana, Velika Britanija je odlučila da osnuje Ministarstvo za usamljene. 

Na čelu će biti Trejsi Krauč iz Konzervativne partije. Njen zadatak je da napravi nacionalnu strategiju za rešavanje izolacije u svim starosnim grupama i da pronađe mere kako da se spusti stopa otuđenja u službenim statistikama Velike Britanije.

"Znamo da postoji stvaran uticaj društvene izolacije i usamljenosti na ljude, na njihovo fizičko i psihičko zdravlje, ali i na druge aspekte u društvu, i želimo da rešimo taj problem", rekla je Krauč nakon imenovanja na novu funkciju.

Tim povodom se oglasila i britanska premijerka Tereza Mej:"Namera nam je da se suočimo sa ovim velikim izazovom za naše društvo i da preduzmemo odgovarajuće akcije kojima ćemo prevazići taj problem. Usamljenost je, nažalost, tužna stvarnost za mnoge ljude u modernom svetu".

Različita istraživanja su potvrdila da socijalna izolacija ima značajan uticaj na rizik od preuranjene smrti, isto koliko gojaznost i pušenje.

Britanska zdravstvena organizacija (NHS) je u decembru 2017. objavila da usamljenost u zimskom periodu može biti smrtonosna, a pretpostavlja se da u Velikoj Britaniji usamljenost oseća oko devet miliona stanovnika.

Koliko je usamljenih u BiH nije poznato, ali možda bi i nama trebalo takvo jedno ministarstvo. Šta vi mislite?

Pišite nam u komentarima ko bi mogao biti na čelu Ministarstva usamljenosti?

Ostale vijesti