Tramp u drami zbog Kima, pomažu mu Rusi?!

Autor:

Donald Tramp kaže da Rusija pomaže Severnoj Koreji da se snabdeva i time krši međunarodne sankcije, a istovremeno je upozorio da je Pjongjang "svakim danom sve bliže" sposobnosti da na SAD ispali raketu dugog dometa.


"Rusija nam uopšte ne pomaže kad je reč o Severnoj Koreji. Ono što nam Kina pomogne, Rusija to podrije. Drugim rečima, Rusija nadoknađuje (S.Koreji) ono što Kina uradi", rekao je Tramp Rojtersu.

Odbio je da odgovori na pitanje da li je uopšte počeo bilo kakvu komunikaciju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, sa kojim je razmenjivao uvrede i pretnje, što je pojačalo tenzije u regionu.

"Seo bih sa njim za pregovarački sto, ali nisam siguran da bi to rešilo problem", rekao je američki predsednik, napomenuvši da raniji pregovori njegovih prethodnika sa Severnom Korejom nisu uspeli da obuzdaju nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Tramp je objasnio da nije siguran da bi pregovori doveli do bilo čega smislenog.

"Pregovarali su 25 godina i oni (Severnokorejci) su izvlačili korist od naših ranijih predsednika", rekao je on, u intervjuu koji je britanskoj agenciji dao u svom Ovalnom kabinetu.

Tramp je pozdravio Kinu za napore u ograničavanju snabdevanja Severne Koreje naftom i ugljem, ali je poručio da bi Peking mogao da učini više kako bi pomogao da se Pjongjang obuzda.

Međutim, Tramp je istakao da Rusija, izgleda, "popunjava praznine" koje su Kinezi napravili u snabdevanju Pjongjanga.

POKER, VEOMA TEŠKA IGRA

U tom kontekstu, Tramp je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin "može mnogo toga da učini".

"Ali, nažalost nemamo mnogo veza sa Rusijom, a u nekim slučajevima je verovatno da ono što Kina uzme, Rusija daje. Tako da krajnji rezultat nije dobar koliko bi mogao biti", rekao je Tramp.

Zapadnoevropski bezbednosni izvori su krajem decembra rekli Rojtersu da su ruski tankeri snabdeli Severnu Koreju gorivom najmanje tri puta proteklih meseci, prevozeći robu morskim putem, što predstavlja kršenje međunarodnih sankcija protiv Pjognaganga, dok je Rusija negirala da krši te sankcije.

Severna Koreja se oslanja na uvezeno gorivo kako bi održala funkcionisanje svoje posustale ekonomije, a takođe joj je nafta potrebna za program interkontinentalnih balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Američki predsednik upozorio je u današnjem intervjuu Rojtersu da je Pjongjang "svakog dana sve bliži mogućnosti da pošalje raketu SAD, premda još nije dotle stigao".

Takođe, pozdravio je pregovore između Severne i Južne Koreje o učešću severnokorejske delegacije na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji idućeg meseca, istakavši da bi to mogla biti početa faza u ublažavanju krize.

Tramp nije želeo da odgovori na pitanje da li SAD razmatraju mogućnost ograničenog napada iz predostrožnosti kako bi se Pjongjangu pokazalo da su SAD ozbiljne.

"Mi igramo veoma, veoma tešku igru - poker - u kojoj ne želite da otkrijete svoje karte", zaključio je američki predsednik.

Ostale vijesti