Medicinari Srpske najavljuju generalni štrajk

Prije mjesec i po dana od Ministra zdravlja i premijerke medicinari Srpske tražili su povećanje plata. Odogovor nisu dobili ni nakon mjesec i po dana. Sad prijete generalnim štrajkom.

0
A- A A+

Miodrag Femić, predsjednik Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske rekao je da će sutra u Banjaluci na sastanku dogovoriti sva bitna pitanja oko generalnog štrajka medicinara Republike Srpske.

„Povodom neoglašavanja ministra zdravlja prema nama ni nakon 45 dana,  mi jednostavno moramo postupiti po odluci skupštine i pokrenuti pripremu za generalni štrajk svih zdravstvenih radnika u RS. Kad kažem svih, računam na sestre i ljekare zato što mi zajednički djelujemo sa strukovnim sindikatom sestara. To je oko 1600 ljekara i oko 4000 medicinskih sestara“, naglasio je Femić za MONDO.

Iako je Minstarstvo zdravlja već nekoliko puta ponovilo da ovogodišnjim budžetom povećanje plata u javnom sektoru nije planirano, Femić odgovara da njima niko ništa nije saopštio.

Ministarstvo zdravlja daje odgovore putem medija, umjesto da odgovore na zvaničan dokument koji je upućen i ministru zdravlja i premijerki. Interesantno je da može da se ide na trezorsko poslovanje iako nije predviđeno u ovoj godini, da se kupuju auta a nisu predviđena u ovoj godini nego je predviđeno usavršavanje. Znači za sve može da bude samo ne može za nosioce posla u zdravstvu i ne može da se nađe novac da se zaustavi odliv kadra iz RS“, ogorčeno je poručio Femić.

Naglašava da će sutra nakon sastanka biti poznati svi detalji njihovog djelovanja, ali poručuje da bi mogli postupiti kao medicinari Kantona Sarajevo. Ističe, nije samo plata u pitanju.

„Nama je prva stavka da možemo pružiti pravovremenu i kompletnu uslugu svakom pacijentu što sada više nismo u mogućnosti. Ograničavaju nas i preko recepture, nemamo uslova za rad, nemamo sredstava za rad, malo nas je, nema ljekara specijalista, dolaze sa strane a to daleko više košta. Znači prvo i osnovno želimo da ispoštujemo pacijenta, drugo je tek to da svaki sindikat pokušava da poboljša socijalni status svog člana“, rekao je Femić.

Ostale vijesti