• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA muzeju!

Autor mondo.ba

Najuticajniji muzej moderne umjetnosti na svijetu, njujorški Museum of Modern Art (MoMA), od 15. jula prikazivaće izložbu "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980", čija je tema arhitektura bivše Jugoslavije.

 Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA muzeju! Izvor: Predrag Jelenić/MONDO

To će biti prva velika međunarodna izložba koja se bavi arhitekturom bivše Jugoslavije, a koja će obuhvatiti više od 400 crteža, modela, fotografija i video radova iz raznih opštinskih arhiva, porodičnih kolekcija i muzeja širom regiona, putem kojih će posjetioci moći da pogledaju izuzetne radove vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije.

Arhitektura koja se pojavila tokom tog perioda - od modernih nebodera, do brutalističkih "društvenih kondenzatora" - predstavlja manifest radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji je karakterisao samu jugoslovensku državu, navodi se u zvaničnoj najavi izložbe.

Izložba istražuje teme urbanizacije, tehnološkog eksperimenta i njegove primjene u svakodnevnom životu, spomenicima, memorijalizaciji i globalnom dosijeu jugoslovenske arhitekture, u pravcu konkretne utopije, a predstaviće radove važnih arhitekata, uključujući Bogdana Bogdanovića, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenčeslava Rihtera i Milice Šterić.

Organizatori izložbe su Martino Sterli, glavni kustos arhitekture i dizajna MoMA muzeja, Vladimir Kulić, gostujući kustos i Ana Kats, kustos asistent na Odsjeku za arhitekturu i dizajn MoMA muzeja.

Izložba "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980" biće otvorena do 13. januara 2019. godine.

Pratite MONDO i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop