• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mehanička tastatura: Novi standard ili samo trend?

Autor mondo.rs

Da li mehanička tastatura čini gejmere boljim i drugi odgovori na pitanja o mehaničkoj tastaturi.

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg rasta PC gejming tržišta. Igre su kompleksnije, sa većim budžetima kako za izradu igre, tako i kad je u pitanju takmičarski gejming.

Već sad industrija igara premašuje filmsku industriju, a to se svakako reflektuje i na ostatku tržišta, na kojem sve češće vidimo da mnoge kompanije sve ozbiljnije u segment gejming opreme.

Jedna od takvih kompanija je i Kingston sa, sada već potpuno zasebnim, HyperX brendom, koji je sa memorija proširio svoju ponudu i na periferije, koje su specijalno dizajnirane za igrače. Kako sama kompanija već poseduje ogromno iskustvo kada je gejming u pitanju očekivanja su velika, a imali smo priliku da isprobamo jednu od njihovih boljih mehaničkih tastatura i osetimo kako je imati pod prstima legendarne Cherry MX Brown mehaničke tastere.

Sama tastatura stiže u jednostavnom pakovanju i pored nje dobijate i određen broj rezervnih tastera sa alatom za zamenu, što može biti korisno ukoliko želite da zamenite WASD tipke, kako bi ih lakše primetili u igri. Pored dodatnih tastera u pakovanju se nalazi i jedan koristan dodatak, koji je donekle zaboravljen od mnogih proizvođača, iako je bio popularan sa tastaturama od pre desetak godina. U pitanju je dodatak za odmaranje dlanova i odmah možemo reći da nam je jako nedostajao. Jednostavno, ako puno radite, ili u ovom slučaju igrate na računaru, nešto podignuta površina odmah ispred tastature znači dosta i pomaže da odmorite ruke.

Multimedia Gaming Keyboard with LED Backlights - HyperX Alloy Elite
Izvor: HyperX.

Od zanimljivih funkcija trebalo bi istaći da kompletna tastatura poseduje pozadinsko osvetljenje crvene boje, koje se može podesiti u nekoliko nivoa, mogućnost isključivanja Windows tastera kako ne bi slučajno ispali iz igre, nekoliko opcija za svetlosne efekte i osnovne multimedijalne tastere za kontrolu muzike i nivoa jačine zvuka.

Na red je došlo i da je isprobamo…

Odmah na početku je nastao manji problem navići se na sam hod tastera, jer smo navikli poslednjih godina da koristimo tastature, koje su slične onim na laptop računarima, bez mehaničkog osećaja i sa jako plitkim hodom tastera. Prelazak sa takve tastature na potpuno mehaničku je u neku ruku bio problematičan, ali nakon jednog dana korišćenja takođe i brz. Već sledećeg dana je sve bilo daleko bolje i prsti su nam se navikli na duži hod i osećaj, koji Cherry MX Brown tasteri pružaju.

U igrama smo nakon navikavanja počeli da uživamo u prednostima mehanike pod prstima, najviše zbog toga što specifičan osećaj, koji ovakve tastature pružaju, osigurava da u svakom momentu tačno znamo gde nam se nalaze prsti i da li smo pritisnuli taster kako treba ili ne. U igrama se ovo reflektuje u situacijama kada je potrebno izuzetno brzo reagovati, ili možda pritisnuti isti taster više puta. Jednostavno, sa mehaničkom tastaturom osećaj je daleko precizniji i tačno znate šta radite i šta da očekujete od svakog pritiska.

Da li sve ovo čini nekoga boljim gejmerom?

Odgovor je da, ali takođe i ne… Jednostavno, mnogo toga zavisi od vas samih i da li ste dovoljno brzi kako bi iskoristili sve one prednosti, koje mehanika pod prstima pruža. Ukoliko dosta vremena provodite u igrama, koje zahtevaju dobar tajming i brze reakcije definitivno bi trebalo da makar probate neke od mehaničkih tastatura, koje se mogu naći. Neće vas sigurno učiniti lošijim, a postoji velika verovatnoća da će vam se svideti osećaj i nakon malo privikavanja osetite prednosti koje pruža.

HyperX Alloy Elite je definitivno jedan kvalitetan predstavnik mehaničkih tastatura i pruža u osnovi sve ono što vam je potrebno kako bi unapredili vaše gejming iskustvo. Uz odličan kvalitet izrade, taman toliko dodatnih funkcija koliko vam je potrebno i dizajn, koji je čini relativno kompaktnom svakako spada u vrh ponude.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS