Džabe vam kalorimetar, plaćaćete grijanje i ljeti

Ukoliko gradska skupština krajem mjeseca usvoji set potrebnih odluka grijanje u Banjaluci od 1. februara u potpunosti biće povjereno novoj Eko toplani, dok će neki potrošači imati drugačiji tarifni obračun odnosno nove cijene grijanja.

7
A- A A+

Prema najavama, promjene u tarifiranju odnosniće se samo na domaćinstva koja imaju ugrađen kalorimetar. Na sve ostale kod kojih se obračun vrši po metru kvadratnom neće biti izmjene cijena kao ni za poslovne prostore kod kojih se obračun vrši po istalisanoj snazi.

"Plaćaće se ono što je kalorimetar obračunao kao trošak energije u samom stanu, i tu će cijena biti nešto niža, a uvodi se fiksni dio koji će se plaćati 12 mjeseci za proizvodnju i isporuku energije, koji do sada nije obračunavan pa su taj trošak snosili potrošači koji su plaćali po kvadratnom metru", rekao je nedavno gradonačelnik Igor Radojičić.

U Gradskoj upravi nismo uspjeli da saznamo koliko će iznositi fiksni dio, ali prema nezvaničnim informacijama on bi trebalo da iznosi 30 feninga po kvadratnom metru. Tako bi oni koji, na primjer, imaju stan od 60 kvadratra svaki mjesec morali plaćati 18 maraka, plus ono što su potrošili.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kaže za Mondo da novo tarifiranje nije ništa novo i izuzetak u odnosu na pravila struke i na situaciju u regionu.

"Tako je Toplana A.D. već 2015. i 2016. godine podnosila zahtjev da se uvede tarifni sistem i da se kroz njega definišu troškovi. Dobili smo prijedlog tarifnog sistema, a tačno definisani stavovi biće poznati tokom sedmice", rekao je Amidžić ocijenivši ekonomski neodrživom trenutnu cijenu od 45 feninga po metru kvadratnom koju plaćaju korisnici kalorimetra u Banjaluci.

"U početku nismo imali veliki broj korisnika sa kalorimetrom pa je davalac usluge sve to mogao da podnese", istakao je Amidžić.

Zbog sve češćih nameta i novih udara na budžete građana Banjaluke najavljena odluka o novoj cijeni grijanja svakako nije dobrodošla.

"Trebalo bi prvo vidjeti koliko će biti tačna mjesečna nadoknada za potrošače sa kalorimetrom. Ako bude simbolična, možda će se i moći podnijeti, ali ako na taj način grijanje poskupi drastično, vjerovatno će doći do masovnog odjavljivanja sa gradske mreže i traženja boljih i ekonomičnijih varijanti za grijanje", rekao nam je Siniša. S., stanovnik naselja Starčevica koji nekoliko godina koristi uređaj za mjerenje potrošnje toplotne energije.

Prema nekim informacijama u Banjaluci se pod kalorimetrima nalazi 305 hiljada kvadratnih metara stambenog prostora.

Toplana bi da naplaćuje i komšijsku toplotu!

"Toplana na drvnu sječku najbolje rješenje"

Ostale vijesti