Kakve je to čizme nosio Putin? (FOTO)

Autor:

Ceo svet video je Putina kada je učestvovao u bogojavljenskom kupanju. A kakve je to čizme nosio pre nego što je ušao u ledenu vodu?

0
A- A A+

Nakon ovih fotografija, tradicionalne ruske čizme valjenke, mogle bi da postanu hit u svetu! Reč je o čizmama od valjanog sukna, koje ne propuštaju vodu, a mogu se naći vezene, ukrašene perlama…

U Rusiji su popularne zbog velike hladnoće, ali nakon fotografija ruskog predsednika Vladimira Putina, za valjenkama vlada velika potražnja, a mogu se naći u onlajn prodaji - na "Ibeju" se mogu naći već od 30 dolara, u zavisnosti od toga čime su ukrašene.

Tradicionalne valjenke svojevremeno su nosili i car Petar i Staljin, a u Rusiji ih izrađuje čak 37 fabrika. U Moskvi se najčešće nose one ukrašene perlama, dok u provinciji preovlađuju modeli sa vezom, a rade ih uglavnom bake.

Look at this family boots random combination.... #woolboots #valenki #family

A post shared by lilu13by (@svetavold) on

Ove čizme koje bi uskoro mogle da se nose širom sveta imaju bogatu istoriju. U moskovskom muzeju "Ruske valjenke" izložene su i valjenke iz tatarskog grada Kukmora, koje su meke i za koje se veruje da imaju lekovito dejstvo: takve je nosio ruski car Petar, a zabeleženo je da je svakog jutra on tražio šči i valjenke da se ugreje.

U valjenkama je i sam Staljin grejao noge, a direktor muzeja valjenki kaže da je neizvesno da li bi Rusija dobila ratove - da nije bilo valjenki koje se prave od samo 219 grama vune.

U videu pogledajte različite modele valjenki:

Izvor: YouTube/Irina Lia

Ostale vijesti