• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osim: Zar Amar mora biti slon da bi bio selektor?

Autor mondo.ba

"Ne znam zašto prezime Osim ne odgovara u Sarajevu, a ne odgovara. Ima ljubomornih ljudi", rekao je Ivica Osim.

 Ivica Osim o izboru selektora BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ivica Osim je bio član Komisije za izbor selektora fudbalske reprezentacije BiH, ali kada se kao jedan od najozbiljnijh kandidata pojavio njegov sin Amar Osim, što je u javnosti proglašeno kao sukob interesa, legenda bh. fudbala se povukla iz rada Komisije zajedno sa Duškom Bajevićem.

Osim nije prisustvovao na sjednici Izvršnog odbora FS BiH na kojoj su za mjesto selektora predloženi Amar Osim i Meho Kodro iako je bio u Zenici.

Na koncu je za novog selektora izabran Robert Prosinečki, a Ivica Osim je za portal Avaz.ba izrazio ogorčenost činjenicom da je njegov moral doveden u pitanje.

"Jesam razočaran, to je moje pravo, što i sam Amar kaže 'Šta treba? Da je živim dugo kao slon da bih bio selektor?'. Zato sam razočaran, ali eto, nakon toliko godina i svega što sam dao možda sam nešto i naučio o ljudima, kakvi su i šta su. Govorilo se možda je Švabo ovo ili ono, pa Željo je pobjeđivao sa njim, osvajao trofeje, ja bio na drugom kontinentu, radio u Japanu i ljudi su govorili 'Ma, Amaru otac bira sastav, analizira protivnike, zato je Željo dobar...' Čudo jedno. Ali to su naša posla... Ne želim tako", rekao je na početku razgovora Ivica Osim.

Osim nije želio da komentariše proceduru izbora selektora ali je istakao da ima privatno pravo da bude nezadovoljan i razočaran što nije izabran njegov sin Amar, ali i da ima i te kako zadovoljnih što je to tako.

"Ne znam zašto prezime Osim ne odgovara u Sarajevu, a ne odgovara. Ima ljubomornih ljudi, to nam je jedina osobina u kojoj smo postojani, koju stalno potvrđujemo. Tvrdoglavo smo uporni da nekome slomimo vrat, bez obzira na argumente, rezultate. Naše ljude koči tuđi uspjeh, neko zagazi u tu nesreću. Zato imamo nepotizam, korupciju, svugdje nam je tako, ne možemo normalno da razmišljamo, sve mislimo da je neko nekome namjestio, potplatio, završio nešto. To je naš usud".

Legendarni "Švabo" nije siguran koja će biti njegova uloga u Savezu u budućnosti, ali je novom selektoru poželio puno sreće i uspjeha i plasman na EURO 2020.

"Za to treba biti bolji od drugih, prekinuti sa prepotencijom. Stvarno ne znam zbog čega smo tako arogantni, prepotentni. Klasična balkanska prepotencija. Mislimo da smo bolji od svih drugih, pa onda kukamo šta nas snađe kad se stanemo zaustavljati i odbijati na preprekama. Trebamo da budemo objektivniji prema sebi i protivnicima, da cijenimo sebe i druge", rekao je Osim i dodao:

"Kao igrač Robi je uspio, možda to kod njega dobijemo i kao selektora. Njegovo iskustvo može da nam pomogne. Naša publika ne može da prihvati činjenicu da se toliko piše o parama. Koliko naši zarađujuju trebali bi da budu hiljadu puta bolji, a nisu. I zato svi gledaju samo na pare, a ne gledaju kako ko igra. Čisti biznis", zaključio je Ivica Osim.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC