• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skygofree virus napada i Android i Windows

Autor mondo.rs

Skygofree, izuzetno napredan i moćan Android i Windows sistem za nadzor, aktivan je tajno još od 2014. godine.

 Skygofree virus napada i Android i Windows Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Istraživači kompanije Kaspersky Lab otkrili su napredni mobilni implantat, koji je aktivan od 2014. godine i dizajniran za ciljani sajber nadzor, kao „ofanzivni bezbednosni proizvod”. Neke od funkcionalnosti, koje su sadržane u implantatu pod nazivom Skygofree, nikada do sada nisu viđene, kao što su, na primer, lokacijsko audio snimanje kroz inficirane uređaje. Ovaj program za špijuniranje, širi se kroz veb stranice imitirajući neke od vodećih mobilnih operatora.

Skygofreee je sofisticiran program za špijunažu, koji funkcioniše u više faza i napadačima daje potpunu daljinsku kontrolu nad zaraženim uređajem. Ovaj program je kontinuirano razvijan od prve verzije, koja je kreirana krajem 2014. godine i sad poseduje mogućnost da prisluškuje razgovore i zvuke iz okoline kad se zaraženi uređaj nađe na ciljanoj lokaciji, što do sada nije bilo poznato. Ostale napredne i do sada nepoznate karakteristike ovog programa obuhvataju i korišćenje servisa za pristupanje (Accessibility Services) za krađu WhatsApp poruka, kao i mogućnost da se zaraženi uređaj poveže na Wi-Fi mreže koje kontrolišu napadači.

Implantat, koji u sebi nosi i višestruke eksploite za pristup, sposoban je i da pravi fotografije i video snimke, pristupi istoriji poziva, SMS porukama, lokaciji, događajima u kalendaru, kao i poslovnim informacijama koje se čuvaju u memoriji uređaja. Specijalna sposobnost mu omogućava da „zaobiđe” modul za štednju baterije, koji ugrađuje proizvođač: implantat sam sebe doda na listu „zaštićenih aplikacija”, tako da se ne gasi automatski, kad je ekran ugašen.

Takođe, čini se da su napadači posebno zainteresovani za korisnike operativnog sistema Windows, a istraživači su pronašli veliki broj modula, koji su razvijeni u poslednje vreme i koji ciljaju ovu platformu.

Većina lažnih reklamnih stranica, koje bivaju korišćene za distribuciju ovog implantata, registrovane su tokom 2015. godine, kad je, kako otkrivaju istraživači kompanije Kaspersky Lab, njegovo širenje doseglo najviši nivo. Kampanja je i dalje u toku, a poslednji domen je registrovan u oktobru 2017. godine. Podaci istraživanja pokazuju i to da je do sada bilo nekoliko žrtava, sve registrovane u Italiji.

Malware, koji pogađaju uređaje vrhunskog kvaliteta veoma je teško otkriti i blokirati, a programeri koji su razvili Skygofree upravo su to iskoristili u svoju korist: stvorili su i razvili implantat, koji može obimno da špijunira mete bez podsticanja sumnje. Uzevši u obzir artifakte, koje smo otkrili u kodu malvera i našu analizu infrastrukture programa, sa velikim samopouzdanjem možemo reći da iza razvitka Skygofree implantata stoji italijanska IT kompanija koja nudi rešenja za nadzor, nalik HackingTeam grupi“ - rekao je Aleksej Firš, malver analitičar i član sektora za ciljane napade u kompaniji Kaspersky Lab.

Istraživači su otkrili 48 različitih komandi koje napadači mogu implementirati u cilju postizanja maksimalne fleksibilnosti korišćenja.

Kako biste se zaštitili od pretnji naprednih mobilnih malvera, poznata ruska kompanija preporučuje upotrebu pouzdanog bezbednosnog rešenja, koje će moći da otkrije i blokira ovakvu vrstu pretnji na uređajima koji su predviđeni za krajnje korisnike, kao što je Kaspersky Security for Mobile. Korisnicima se‚ takođe, savetuje i da obrate posebnu pažnju pri otvaranju neočekivanih mejlova, zahteva i dokumenta u prilozima koji stignu od ljudi ili organizacija, koje ne poznaju, kao i da uvek provere ispravnost i poreklo veb stranica pre nego što kliknu na linkove.

Više informacija, kao i listu komandi Skygofree virusa možete pronaći na Securelist.com.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS