Đubretari napravili biblioteku iz kontejnera!

Autor:

Njihova riznica knjiga je pozamašna, a sve što su našli na ulicama ljudima izdaju sada besplatno

Đubretari napravili biblioteku iz kontejnera! Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Vjerovali ili ne, gradska čistoća u Ankari ima svoju biblioteku, a sve knjige su prikupili radnici tog preduzeća iz kontejnera širom grada.

"Trebalo je da završe na otpadu, a mi smo im poklonili novi život. Mnogi dolaze da vide biblioteku i daju nam dobrovoljne priloge", rekao je Emirali Urtekin, upravnik biblioteke.

Ideja se rodila dok je s kolegama razmišljao o tome šta bi mogli da rade pored redovnog posla.

"Čitanje je dobro za mozak i navodi vas na nove ideje", istakao je mladi Eraj Jilmaz (20) koji čitaocima izdaje knjige.

Projekat su pokrenuli prije sedam meseci, a knjige su podijeljene po sektorima - od ljubavnih romaka, preko dječijih knjiga, pa sve do privrednih savjetnika. U početku su biblioteku koristili samo radnici gradske čistoće u okrugu Džankaj, ali sada je otvorena za sve i radi 24 sata dnevno. Danas biblioteka ima 4.700 knjiga, a još 1.500 čeka svoje mjesto na policama.

U nedavnoj renoviranoj fabrici nalaze se biblioteka, kafeterija i berbernica, pa je postala omiljeno mjesto za odmor radnika. Ta vrijeme pauze ovdje mogu da čitaju, igraju šah ili popiju čaj. Sve knjige se iznajmljuju besplatno, najduže na dvije nedjelje.

U planu je i pokretna biblioteka kako bi na svakih 15 dana posjećivali škole, jer im se javio veliki broj djece čije škole nemaju biblioteku ili je izbor knjiga mali.

"Veoma smo zadovoljni. Projekad nam je dao nov identitet", zaključio je Urtekin.

Ostale vijesti