Za kulturu 250.000 KM više, ali bez Animafesta

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je gradski budžet za kulturu za ovu godinu povećan za 250.000 KM i da će biti raspodijeljen po prioritetima strategije za razvoj kulture.Ti prioriteti očigledno ne uključuju Animafest.

1
A- A A+
animirani film, festival Foto: MONDO/ Promo


Radojičić je napomenuo da je povećan i budžet za turizam za 70.000 KM, te da je Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalna pitanja dobilo mnogo više sredstava za ovu godinu nego za prošlu.

Ipak, novčana izdvajanja za Međunarodni festival animiranog filma ostala su ista kao i prethodne godine, što kako su naveli irganizatori ovog festivala nije dovoljno.

Na sjednici Upravnog odbora Asocijacije za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“, održanoj 29. januara, odlučeno je da Festival animiranog filma „Banjaluka 2018“ ove godine neće biti održan.

"Aktivnosti Međunarodnog festivala animiranog filma „zaleđuju se“ i stavljaju u mirovanje. Okolnosti koje su uticale na ovu odluku jesu prvenstveno vezane za stav Grada Banjaluka da festival koje je ove godine trebao da ima svoje jedanaesto izdanje i nalazi se u godišnjem Kalendaru kulturnih manifestacija u Banjaluci za 2018. godinu, finansira sa skromnih 9.000 KM, što je nedovoljno za organizaciju jednog međunarodnog filmskog festivala koji se nalazi u mreži najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma", saopštili su iz ove asocijacije.

Grad Banjaluka je ove godine budžetom značajno uvećao finansijska sredstva za programske aktivnosti iz oblasti kulture, zbog aplikacije za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a sredstva koja su dodijeljena Festivalu ostala su minimalna kao i ranijih godina, ističu iz "Fenix Arta"

"Asocijacija za vizuelne umjetnosti „Fenix Art“ će i ove godine nastaviti ostale aktivnosti na polju animiranog filma  - obilježavanje Dana svjetske animacije 28. oktobra, te realizaciju projekta „Moja okolina – moje stvaralaštvo“ koji se izvodi uz podršku Vlade Švajcarske, a obuhvata produkciju kratkih dječijih eksperimentalno – animiranih filmova čijem stvaranju doprinose djeca sa poteškoćama u razvoju uz pomoć mentora" naglasili su u Upravnom odboru ove asocijacije.

Filmovi iz ovog projekta, koji su trebalo da budu prikazani na Međunarodnom festivalu animiranog filma ove godine, biće prikazani na posebnoj projekciji.

Banjaluka Evropska prestonica kulture?

Ostale vijesti