BiH sa najvećim rastom bogatstva na svijetu?!

Autor:

U današnjem MONDO brifingu pročitajte neke prilično iznenađujuće stvari...

BiH sa najvećim rastom bogatstva na svijetu?! Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

BiH povećava bogatstvo (smanjenjem stanovnika)

BiH je u konkurenciji 141 zemlje u periodu od 1995. do kraja 2014. godine imala najveći rast bogatstva po stanovniku, a za to je najviše zaslužna niska osnova zbog rata koji je osiromašio zemlju i razorio ekonomiju, kao i iseljavanje stanovništva, zbog čega se bogatstvo dijeli na manji broj ljudi. Podaci o bogatstvu su objavljeni u izvještaju Svjetske banke pod nazivom „Promjene bogatstva nacija 2018. godine“, a BiH se po visini bogatstva po stanovniku, uprkos tom rastu, na listi 43 zemlje Evrope i centralne Azije našla na 41. mjestu. Slabije plasirani su samo Moldavija i Kirgizija, piše "Glas Srpske".

Gvineja Bisao opet priznala Kosovo

Samo dva mjeseca od povlačenja priznanja Kosova, Gvineja Bisao ponovo je priznala nezavisnost južne srpske pokrajine, bar tako tvrde zvaničnici kosovske vlasti. Bedžet Pacoli, ministar spoljnih poslova u Vladi Kosova, objavio je na svom tviter nalogu da je vlada Gvineje Bisao potvrdila da je priznanje Kosova „valjano“, čime je ponovo pokazala svoju podršku, piše današnji „EuroBlic“.

Zatvorenici u BiH "slade" se prostitutkama

„Vaspitači primaju želje osuđenika, onda oni uzimaju dokaze, odnosno lažne papire da je žena, prostitutka koja dolazi zatvoreniku u posjetu, njegova supruga, ili je dovoljno da donese papir da žive u vanbračnoj zajednici. Ona uđe u sobu za intimne posjete, a osuđenik čak ne mora imati novca, jer mu to ovi njegovi na slobodi sve završe“, otkriva za današnji „Dnevni Avaz“ jedan penzionisani zatvorski čuvar.

Radnici Srpske nemaju novca ni za Fond solidarnosti

Više od 1.000 radnika u Srpskoj oslobođeno je na njihov zahtjev plaćanja posebnog doprinosa za Fond solidarnosti za liječenje i dijagnostiku oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu. U Fondu solidarnosti su istakli da radnici imaju mogućnost da upute zahtjev Upravnom ovog Fonda za oslobađanje od plaćanja doprinosa za solidarnost, koji iznosi 0,25 odsto od neto plate radnika. „Ovaj zahtjev treba da sadrži podatke poput imana i prezimena radnika, njegov potpis, jedinstveni matični broj, kao i naziv, JIB i adresu poslodavca“, rekla je za "Glas Srpske" vršioc dužnosti direktora ovog fonda Jasminka Vučković.

Smeta im turcizam u nazivu sela

Selo Elezagići iz Gradiške podnijelo je juče nadležnima inicijativu za promjenu naziva ovog mjesta, zbog, kako navode, samog naziva, koje datira iz vremena Turskog carstva na ovim prostorima i koje samo po sebi predstavlja turcizam. Bojan Živković, predsjednik Savjeta MZ Elezagići, kaže da, osim toga što je naziv turcizam, preko 95 odsto stanovništva ove mjesne zajednice je pravoslavne vjeroispovijesti, te s obzirom na to smatraju da nije prihvatljivo da MZ nosi naziv turskog porijekla. Prema riječima Živkovića, Elezagići su dobili naziv po Elez-agi, jednom od aga iz Austrougarske, pišu „Nezavisne novine“.

Tagovi:

Ostale vijesti