MONDO BRIFING: Melanija rasprodaje Sloveniju

Autor:

U današnjem pregledu štampe čitajte o novom napadu u Banjaluci, hrvatskom policajcu "ljubitelju" kokardi, srpskom spomeniku sa keltskim krstom u Drvaru...

MONDO BRIFING: Melanija rasprodaje Sloveniju Foto: Mondo

Novi napad u Banjaluci

Nepoznati napadač nakon gotovo pola godine vratio se na ulice Banjaluke i napao novu žrtvu, dvadesetogodišnju djevojku. Kako piše današnji „EuroBlic“, napad se dogodio u banjalučkom naselju Petra Preradovića. Izvor iz policije otkriva da se po lokaciji i načinu izvršenja radi najvjerovatnije o istom muškarcu koji je prošle godine napao više djevojaka na području Banjaluke. I ovoga puta je vrebao iz mraka i napao je djevojku s leđa. „Bukvalno je zaskočio, smotao joj ruke, uhvatio za vrat, a zatim skinuo donji dio svoje trenerke. Ko zna kakav bi bio kraj da djevojka nije uspjela da se otrgne iz ruku napadača“, ispričao je izvor iz policije. O ovom napadu koji je prijavljen 29. januara, nije bilo zvaničnih informacija iz Policijske uprave Banjaluka, navodi „EvroBlic“

Hrvatski policajac kažnjen zog kokarde

Policajac Dragomir Sudar, koji se na pravoslavni Badnji dan našao na selfiju 24-godišnjeg mladića koji je imao šajkaču s kokardom na glavi, premješten je sa svog radnog mjesta. Hrvatski MUP ističe kako je protiv tog policajca otvoren disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti, piše  „Glas Slavonije“.

Turistički bum u Sloveniji zbog Melanije

Broj turističkih posjeta Sloveniji povećan je za 17 posto, a jedan od razloga za interesovanje turista je Melanija Tramp, prva dama SAD, koja je rodom iz Slovenije, piše današnji „Dnevni Avaz“. Prošle godine Sloveniju je posjetilo 3,4 miliona turista, a Slovenija se uspješno predstavila kao sigurna i zelena destinacija u srcu Evrope, koja nudi Jadransko more, ali i planinska odredišta. Melanija Tramp rođena je slovenačkom gradiću Sevnici, u jugoistočnom dijelu zemlje. Zanimanje strane javnosti za Sloveniju, nakon što je u Bijelu kuću ušao „najslavniji slovenački zet“, brzo je poraslo, navodi „Avaz“.

Lipicaneri spremni za banjalučke policajce

Imamo šta da ponudimo ministru Lukaču, hvale se u ergeli Vučijak iz Prnjavora. Nekoliko njihovih konja koristiće pripadnici specijalne jedinice MUP-a, a koji bi ove godine, kako je ministar najavio, trebalo da šetaju Banjalukom. Direktor ergele koja jedina u BiH ima čistokrvne lipicanere, a u vlasništvu je Vlade Srpske, ima, kaže, šta da pokaže. Pripadnici specijalne jedinice koristiće oko desetak konja, a nekoliko konja stiže i iz Srbije. Direktor Ergele se ipak nada da će više njih preuzeti iz Prnjavora, jer je to, kaže, odlična promocija, javlja ATV.

Keltski krst na srpskom spomeniku

Na idejnom rješenju spomen-obilježja palim srpskim borcima u proteklom ratu, koje treba da bude izgrađeno u Drvaru (SLIKA), ima oblik keltskog krsta, koji kao simbol koriste i neke neonacističke organizacije i skinhedsi, a koji su pojedini građani uočili i šokirani su, pišu današnje „Nezavisne novine“. „Kad sam taj simbol uočio na idejnom rješenju baš sam bio ogorčen“, naveo je jedan građanin Drvara. Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, kada je čuo za ovo rekao je da mu nije jasno zašto su takva obilježja na tom idejnom rješenju. „Mi imamo pravoslavna obilježja koja su vrlo prihvatljiva za takav spomenik“, kaže Mitrović.

Tagovi:

Ostale vijesti