• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Izložba skrivenih persijskih ćilima

Autor mondo.ba

Fragmente starog ćilima iz 17. vijeka po kojem su 250 godina hodali hodočasnici u Mahanu, u jugoistočnoj Perziji, moći će vidjeti svi zainteresovani građani na tematskoj izložbi povodom 130 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH.

 Sarajevo: Izložba skrivenih persijskih ćilima Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Svjetski poznati ćilimi poklonjeni su Zemaljskom muzeju krajem 19. vijeka, a prvi put su izloženi prilikom useljenja u novu zgradu koju je projektovao češki arhitekta Karlo Paržik, objavio je portal Radiosarajevo.ba.

"Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. vijeka na sebi imaju rijedak potpis majstora koji je tkao ćilim, a na njima je utkana i godina tkanja", rekla je za Radiosarajevo.baautorka izložbe i muzejska savjetnica Zemaljskog muzeja Marica Filipović.

Filipovećeva kaže da nije poznat razlog zbog kojeg su ćilimi izrezani doneseni u Zemaljski muzej u fragmentima, ali se pretpostavlja da su izrezani kako bi se sačuvali zbog starosti prilikom njihovog prvog podizanja iz mauzoleja u Mahanu, nakon što su njima više od 200 godina hodali perzijski hodočasnici.

Na njima je, osim potpisa i godine, značajan i motiv vaze zbog tehnike tkanja. S obzirom na starost fragmenata već pri dopremanju u Muzej, oni su do danas sačuvani veoma dobro, a na njima su nedavno izvršeni konzervatorski radovi.

Ćilimi su postali svjetski poznati zahvaljujući radu kustosa Zemaljskog muzeja Cvjetka Popovića koji je u Glasniku Muzeja objavio rad o njima, nakon čega su se nizali radovi stručnjaka širom svijeta koji su dolazili u Muzej kako bi vidjeli i istraživali sačuvane fragmente.

Kako piše Radiosarajevo.ba fragmenti ovih ćilima bili su dio stalne postavke koja je izložena pri otvaranju Zemaljskog muzeja, a sada će biti izloženi nakon što su više od 70 godina bili sakriveni od očiju javnosti.

Na izložbi će biti izloženo svih sedam fragmenata koje posjeduje Zemaljski muzej, samo jedan od fragmenata dug je sedam metara, a sam ćilim bio je dug oko 8,2 metara. Tematska izložba biće dostupna javnosti godinu dana s mogučnošću proširenja izložbe u zavisnosti od interesa javnosti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop