MONDO BRIFING: Kockanje, ekskurzije, CIK...

Autor:

U današnjem pregledu štampe izdvojili smo...

MONDO BRIFING: Kockanje, ekskurzije, CIK... Foto: Mondo.ba

Njemački zavladao školskim klupama

Pomama za učenjem njemačkog jezika preselila se i u školske klupe, a pored srednjoškolaca, i sve veći broj osnovaca želi da usavrši svoje znanje ovog jezika, pišu Nezavisne novine.

Za dodatne časove njemačkog jezika iz godine u godinu zainteresovano je sve više đaka, a među prvim školama koje su ponudile svojim učenicima ovu mogućnost jeste OŠ "Petar Petrović Njegoš". Prema riječima direktorice ove škole Đorđe Grajić, dodatni časovi uvedeni su 2001. godine.

CIK BiH ne priznaje popis u RS

Centralna izborna komisija BiH traži da, pri izboru članova lokalnih izbornih komisija, opštinske vlasti primjenjuju državne rezultate popisa, koje Srpska ne priznaje. Navode da iza sebe imaju pravosnažna rješenja CIK da se koriste zadnji podaci popisa stanovništva iz 2013. Godine koji su objavljeni u Službenom glasniku BiH, piše Euroblic.

Kocka upumpala u budžet 25 miliona maraka

Prihodi od igara na sreću iz godine u godinu sve veći, a kocka je samo lani u budžet Srpske donijela 24,92 miliona maraka. „Ljudi se okreću igrama na sreću kako bi izbjegli svakodnevne probleme. Većina igra kako bi kraćim putem stekli novac, ali je malo onih koji dobijaju. To je začarani krug iz kojeg se teško izlazi“, rekao je sociolog Vedran Francuz, piše Glas Srpske.

Za ekskurziju potrebna cijela plata, odgođeno plaćanje spas za roditelje

Srednjoškolci u Republici Srpskoj su već odabrali aranžmane za maturske ekskurzije u majsko-junskom periodu, a top destinacije ove godine su Grčka i Italija. Polazak na ekskurziju je trenutak do kojeg školarci strpljivo broje dane, a roditelji novac u novčanicima. Ekskurzije se uglavnom plaćaju u više rata, pa je trošak podnošljiviji, pišu Nezavisne.

Vladimir Jagodić, direktor banjalučke Medicinske škole, kazao je da su oni svu proceduru završili i da ove godine putuju u Grčku."Cijena je oko 600 KM, a u cijenu ulaze sve ulaznice predviđene planom i programom ekskurzije. Kvalitetna je i sadržajna ekskurzija, ide se na Meteore, Olimp, Solun  s razgledanjem grada i posjetama", kazao je Jagodić.

Tagovi:

Ostale vijesti