• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superbol: Vajlder, Koenovi i Kaufman ne bi bolje!

Autor mondo.rs

Da Venc nije pokidao ligamente, 198 centimetara visoki momak iz Ostina vjerovatno bi završio NFL karijeru kao vječita rezerva. Ovako, on je MVP Superbola u kom je Brejdi prvi popustio, a to se... znate i sami, rijetko događa!

Filadelfija Iglsi trejdovali su 2015. godine Nika Folsa u Sent Luis Remse za drugog kvoterbeka, Sema Bredforda, nakon što je 198 centimetara visoki momak iz Ostina tokom jeseni 2014. sa osam očajnih nastupa bacio pod noge šansu koja mu se ukazala povredom tadašnjeg prvog lica franšize, Majkla Vika.

Fols je 2013, u svojoj drugoj NFL sezoni, iskoračio na teren umjesto teško povrijeđenog Viksa, preuzeo komandu i neočekivano efektnom igrom bilježeći bolje statistike od Toma Brejdija, Arona Rodžersa i Pejtona Meninga uveo "orlove" u plej-of i onda gledao kako Nju Orleans Sejntsi šutom za pobjedu uz istek vremena odlaze slaveći sa "Fajnenšal filda" u Linkolnu.

Fols se poslije epizoda u Sent Luisu i Kanzasu, gdje je 2016. nastupio samo jednom kao starter u timu Čifsa, pognute glave vratio prošle godine u Filadelfiju da bude podrška novoj opkladi slavne franšize, Karsonu Vencu.

Međutim…

Izgleda da je momku koji i dalje nema sezonu sa svim odigranim utakmicama, čovjeku koji je samo jednom izašao na teren u plej-of okršajima bilo suđeno da dobije još jednu šansu - kada je Venc 10. decembra u pobjedi nad sada već Los Anđeles Remsima kojom je ovjerena NFC titula i prvo mjesto pred eliminacije pokidao ligamente koljena, Fols je vjerovatno bio jedina osoba koja nije pomislila da je sezona Iglsa otišla u nepovrat.

Zaigravši na sve ili ništa, ovaj pobožni Teksašanin odveo je na nezaboravan način Filadelfiju do prvog trijumfa u Superbolu po scenario kakav ne bi smislili Bili Vajlder, braća Koen i Čarli Kaufman zajedno!



U sudaru sa najvećom figurom u istoriji ove kultne američke igre, aktuelnim šampionom Tomom Brejdijem i njegovom vojskom iz Masačusetsa, iza koje je i ove godine stajao general Bil Beličik, Fols nijednog trenutka nije ustuknuo - naprotiv! Bio je vjetar u krilima jata "orlova" koji su u noći između nedjelje i ponedjeljka u 52. izdanju jednog od najvećih sportskih događaja na planeti najbolje sačuvali za kraj baš kada je milionski auditorijum očekivao suprotno, da popuste.

Konstantno pronalazeći svoj alter ego na terenu, Roba Gronkovskog, petostruki osvajač Superbola, 40-godišnji Brejdi pokrenuo je mnogo puta viđen "kambek" Nju Inglanda u najvažnijim mečevima, doveo "patriote" u vođstvo od 33:32 na 5:38 do kraja meča i onda udario u zid na kakav Beličik i on nisu često puta stizali tokom 17-godišnje strahovlade ligom.

Tamo gdje su brojni popustili i kleknuli pred dinastijom iz Bostona, Fols, njegovi nepopustljivi trkači Kori Klement i LeDžaret Blant, nepredvidivi tajt-end Zak Erc i čovjek koji je fantastično spremio utakmicu Dag Pederson pronašli su i prkos i smirenost u isto vrijeme da uzvrate i potom zadaju fatalan udarac Brejdiju - u periodu utakmice kada je cijeli svijet čekao da GOAT još jednom učini nemoguće vječnim.

Nik "David" Fols dobio je MVP nagradu za životno djelo pred 62.612 srećnika u milijardu i 200 miliona dolara vrijednoj areni u Mineapolisu: 373 jarda za tri tačdauna, uz samo jednu presječenu loptu i to nakon što je hvatač kiksnuo, a ne kvoterbek:

Nju Ingland Pejtriots - Filadelfija Igls 33:41 (3:9, 9:13, 14:7, 7:12)!

Brejdi je uprkos igri za sva vremena (505 jardi, tri tačdauna, bez intersepštna) doživio treći poraz u Superbol bitkama računajući od 2001. kada je prvi put ugledao "Vins Lombardi trofej" - 2007. i 2011. gubio je od Ilaja Meninga i Njujork Džajantsa, a ovog puta morao je da čestita rivalu s kojim se sigurno ne bi rukovao da se Vencu nije dogodilo što se dogodilo…

Da li bi i s njim "orlovi" bili novi Superbol šampioni? To nikada nećemo saznati!



Ali, ono što ćemo teško zaboraviti je način na koji su se "tukla" dva teškaša, koji su gardove spustili još u prvoj četvrtini i potom udarali iz sve snage bukvalno do posljednje sekunde.

Ovo je Filadelfiji prva titula u Superbol eri, koja je počela 1966, a prethodni put su šampioni bili 1960. U prethodnom pojavljivanju u Superbolu 2004. godine, Fila je izgubila upravo od Brejdija i "patriota", tako da je ovo bio svojevrstan revanš.

U utakmici u kojoj nije viđen sek (!?) sve do četvrte četvrtine, presudio je fambl koji je uporni difenziv end Iglsa, Brendom Grem, isforsirao na 2:21 do kraja u jeku posljednjeg Brejdijevog drajva na utakmici i – sezoni!

Grem je dohvatio loptu sekund prije nego što je Brejdi krenuo da zamahne ka hvataču, ona je završila na zemlji, odskočila i našla se u naručju Dereka Barneta koji je znao da je uhvatio i "Vins Lombardi" trofej u istoj sekundi! Iz posjeda koji su čekali od početka utakmice, Iglsi su preko kikera Džejka Eliota stigli do fild gola kojim su povećali prednost na osam poena i dogurali "patriote" na ivicu ambisa odakle - ovog puta - Brejdi nije pronašao izlaz.

SB 2
Izvor: YouTube



Nju Ingland je imao dva minuta i pet sekundi da pređe cijeli teren, postigne tačdaun i potom još jedan, za pretvaranje od dva poena, ali dok je planeta čekala taj "hejl meri" pas koji će Gronkovski ovako ili onako uhvatiti i izjednačiti franšizu sa Pitsburg Stilersima, Brejdi je oklijevao i birao sigurnija rješenja sve dok mu nije ponestalo i rješenja i vremena.

Na "hejl meri" ikona NFL-a odlučila se tek kada je vrijeme isticalo, a novi sek djelovao neizbježno, međutim tada je već bilo nerealno da će i jedan Gronkovski, sa uveliko uhvaćena dva tačdaun dodavanja, uspjeti da ispiše istoriju okružen petoricom defanzivaca Filadelfije…

Odlazeći iz Filadelfije 2015, a naročito kada je potom povrijedio ligamente koljena kao igrač Čifsa, Fols je više puta razmišljao da okonča profi karijeru, ugovor koji ima sa Iglsima držao ga je u neizvjesnosti oko angažmana u narednoj sezoni, a onda je doveo vlasnika Džefrija Lurija u situaciju da na poziciji kvoterbeka ima centralnu figuru franšize, Venca, i najkorisnijeg igrača najvažnije utakmice u sportu, Folsa.

Solidan scenario, priznaćete.

PRVA ČETVRTINA




Meč je bio neizvjestan, izvanredan, efikasan, uz veoma mali broj kazni, a gotovo svaki napad se do samog kraja utakmice završavao poenima.

Prvi napad je imala Filadelfija i odmah su postigli poene. Nisu došli do tačdauna ali je kiker Džejk Eliot pogodio fild gol za tri poena. Petriotsi su odmah uzvratili na isti način i izjednačili preko Stivena Gostkovskog.

Odmah zatim uslijedio je tačdaun za Iglse. Fols je poslao dugačak pas koji je u end zoni Petriotsa uhvatio hvatač Alšon Džefri. Međutim, Džejk Eliot je promašio šut za ekstra poen tako da je Filadelfija povela s 9:3, što je rezultat kojim je okončana prva četvrtina.

DRUGA ČETVRTINA



Druga četvrtina počela je lošim izvođenjem fild gola Nju Inglanda i promašajem Gostkovskog, a u narednom napadu su ostali bez hvatača Brendina Kuksa koji se u jednom duelu povrijedio.

Prve poene u drugoj četvrtini su postigli Iglsi, a za tačdaun i 15:3 je istrčao LeDžeret Blant. Ekipa Filadelfije se zatim odlučila da pokuša konverziju za dva poena ali Džefri nje uspo da uhvati loptu u end zoni. Gostkovski je u narednom napadu pogodio fild gol i smanjio prednost Iglsa.

Zatim je rezultat smanjen na 15:12, kada je trkač Džejms Vajt postigao tačdaun za Petriotse u napadu poslije prvog presječenog pasa na meču. Stiven Gostkovski je potom promašio šut za ekstra poen, potvrdivši da se nije oporavio od prvog kiksa na meču i da ga je trema bukvalno pojela.

Iglsi su poluvrijeme završili tačdaunom koji je poslije trik akcije uhvatio Fols. Eliot je pogodio šut za ekstra poen pa se na odmor otišlo rezultatom 22:12.

TREĆA ČETVRTINA



Na početku drugog poluvremena je Petriotsima trebalo manje od tri minuta da stignu do tačdauna, preko tajt enda Roba Gronkovskog, a Gostkovski je pogodio šut za ekstra poen. Iglsi su uzvratili u narednom napadu kada je Kori Klement uhvatio Folsov pas u end zonu Nju Inglanda a Eliot vratio Filadelfiji vođstvo od 10 poena.

Petriotsi su nastavili da prate pa je Kris Hogan postigao novi tačdaun a Gostkovski pogodio ekstra poen pa se treća četvrtina završila 29:26. Do pred kraj treće dionice, Klement i Blant trčali su prosječno osam jardi po nošenju što je bila zaista šampionska igra i "patriote" nisu uspjevale da povedu sve dok nisu u posljednjoj četvrtini uspjeli da zaustave igru rivala po zemlji.

ČETVRTA ČETVRTINA



Posljednju dionicu je fild golom otvorio kiker Iglsa Eliot, a ubrzo zatim su Petriotsi po prvi put u meču došli do vođstva preko tačdauna Gronkovskog i ekstra poena Gostkovskog.

Za paklenu završnicu se pobrinuo tajt end Filadelfije Zak Erc koji je postigao tačdaun na dva minuta i 21 sekundu do kraja, ali konverzija za dva poena nije uspjela i sve je ležalo na Tomu Brejdiju. I on je izgubio loptu. Prva izgubljena lopta u 20 plej-of utakmica za njega. Eliot potom postiže fild gol za osam poena prednosti za Iglse.

Posljednji napad Nju Inglanda je bio tačan, koncizan, ali uz možda i pretjerano rezervisanu Brejdijevu igru, u kojoj se na pokušaj za "sve ili ništa" čekalo sve dok upravo to nije bila i posljednja moguća opcija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC