BRIFING: Oštro iz Brisela, kafanska i orao Fols

Autor:

Zemlje regiona postaće članice Unije, ali ne u stanju u kojem su danas, piše u novoj verziji strategije o zapadnom Balkanu. Šta je ponuđeno DNS-u? Koliko trošimo u kafanama, zašto su depresivni migranti u Finskoj i - Superbol.

BRIFING: Oštro iz Brisela, kafanska i orao Fols Foto: Mondo

Politička elita u zemljama regiona povezana s kriminalcima

EU je u najnovijoj verziji strategije o zapadnom Balkanu, koju će objaviti sutra, predvidjela postizanje sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine do kraja 2019. godine.

U strategiji je navedeno da ne može postojati trajna stabilnost u regionu bez efektivne i sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, putem dijaloga koji pomaže EU, prenosi “Radio Slobodna Evropa”, koji je imao uvid u tekst dokumenta koji će zvanično biti predstavljena sutra na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

"Sveobuhvatni i pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji je hitan i ključan kako bi i Srbija i Kosovo napredovali na evropskom putu", navodi se u tekstu strategije.

U strategiji Evropske komisije, Crna Gora i Srbija se identifikuju kao lideri u regionu i predviđa se da će biti primljeni u EU do kraja 2025. godine, s time što bi pristupni pregovori bili završeni 2023. godine.

Iste godine, kada lideri u regionu zaključuju pregovore, predviđa se početak procesa sa BiH, dok bi Albanija i Makedonija trebalo da otpočnu pristupne pregovore 2019. godine.

EU je pooštrila jezik u poglavlju vladavine prava, pa se u tekstu strategije jasno upozorava da će zemlje regiona postati članice Unije, ali ne u stanju u kojem su danas. U strategiji se navodi da je politička elita u zemljama regiona "povezana sa kriminalnim strukturama".

Premijer iz DNS-a?

Bombastičan scenario danas najavljuje “Euroblic”. Ovaj list navodi da je SNSD spreman da da poziciju premijera RSrpske DNS-u ukoliko stranka Marka Pavića odustane od namjere da nominuje svog kandidata za predsjednika Srpske ili srpskog člana Predsjedništva BiH.

Neđo Trninić, Dane Malešević, Marko Pavić, Đorđo Krčmar Foto: MONDO/Brankica Spasenić

Navodi se da DNS još nije dao odgovor SNSD-u na tu ponudu, a napominje se da od toga bukvalno zavisi budućnost najdugovječnije koalicije u Srpskoj. Ipak, Marko Pavić kaže da u DNS još nije stigla takva ponuda. Tvrdi da o tome uopšte nije razgovarano.

Rado Srbin, Hrvat, Bošnjak i ostali u kafanu idu

Promet u ugostiteljstvu u Republici Srpskoj u trećem tromjesečju 2017. godine u odnosu na isti period prethodne godine bio je veći za 18,3 odsto, pišu “Nezavisne“.

"U odnosu na drugo tromjesečje 2017. godine veći je za 15,9 odsto, u odnosu na prosjek 2016. godine veći je za 26,5 odsto, a u odnosu na prosjek 2010. godine veći je za 65,5 odsto", kazali su iz Zavoda za statistiku RS, dok podaci za posljednje tromjesečje lani još nisu sumirani.

Tako ne čudi činjenica da ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer su imali pune ruke posla, ali, kako kažu, ukoliko bi stupio na snagu Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, svakako da bi "osiromašio" promet, jer bi veliki broj gostiju pušača odustao od kafana.

Zoran Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Banjaluka, kazao je da naš narod voli da ide u kafane, a kako ističe, dosta turista dolazi u najveće gradove Srpske pa i ne čudi činjenica da je ugostiteljstvo profitiralo.

"Ljudi sjede po kafanama bez obzira na to koliko imaju para u džepu i bez obzira na to da li su to možda posljednje pare koje imaju, a tome najbolje svjedoči podatak da kad god prođem centrom Banjaluke u toku radnog vremena, mogu vidjeti da su sve kafane pune i da nema praznog mjesta", kazao je Kajkut.

Zašto migrant u Finskoj dižu ruku na sebe

Najmanje jedan azilant dnevno u Finskoj pokuša da izvrši samoubistvo ili nanese sebi teške povrede, prenio je finski nacionalni medijski servis "Ile" pozivajući se na Odbor za migracije.

Depresija, anksioznost i istrošenost su najčešći razlozi zbog kojih se migranti odlučuju na ove korake.

Tokom 2017. godine, broj pokušaja samoubistava se udvostručio. Prihvatni centri širom zemlje izvijestili su o više od 300 slučajeva u kojima su azilanti pokušali da sebi nanesu ozbiljne povrede.

Ovakvih slučajeva je tokom 2016. godine bilo 140, piše list "Helsing sanomat".
Između 35 i 40 odsto ovih slučajeva klasifikovani su kao ozbiljni pokušaji suicida, a povrede su nanesene u polovini pokušaja.

Najčešće samodestruktivne metode su upotreba lijekova ili rezanje vena. Svaki deseti slučaj odnosi se na verbalne prijetnje o izvršenju samoubistva.

Nagrada za životno djelo ide Niku Folsu

Nik Fols dobio je MVP nagradu za životno djelo pred 62.612 srećnika u milijardu i 200 miliona dolara vrijednoj areni u Mineapolisu: 373 jarda za tri tačdauna, uz samo jednu presječenu loptu i to nakon što je hvatač kiksnuo, a ne kvoterbek.

Filadelfija je pobjednik Superbola, slavili su protiv favorizovanih Patriota iz Bostona sa 41:33.

Tom Brejdi je uprkos igri za sva vremena (505 jardi, tri tačdauna, bez intersepštna) doživio treći poraz u Superbol bitkama računajući od 2001. kada je prvi put ugledao "Vins Lombardi trofej" - 2007. i 2011. gubio je od Ilaja Meninga i Njujork Džajantsa, a ovog puta morao je da čestita rivalu s kojim se sigurno ne bi rukovao da se Karsonu Vencu nije dogodilo što se dogodilo… Opširnije u tekstu našeg Nikole Jankovića OVDJE.

Tagovi:

Ostale vijesti