BRIFING: Dim preživio, hapšenjem do unapređenja

Autor:

Pročitajte pregled štampe za utorak, 6. februara...

BRIFING: Dim preživio, hapšenjem do unapređenja Foto: Mondo.ba

Ručak u restoranu za većinu san

Prosječna porodica u BiH može sebi da priušti ručak u restoranu jednom mjesečno, i to ako pazi na svaku marku, pokazuju zvanične statistike. Po posljednjim podacima o potrošnji domaćinstava, ovaj mjesečni trošak domaćinstva iznosi nešto manje od 37 maraka. Dakle, jedan skromni ručak i eventualno piće, što potvrđuje da je odlazak u restoran luksuz koji samo rijetki sebi mogu da priušte, piše današnji "EuroBlic".

U Kupresu lani rođena samo jedna beba

U opštini Kupres Republike Srpke, nastaloj nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, iz godine u godinu sve je manje stanovnika, a sve više zaključanih kuća i koje niko ne navraća. Dječija graja prava je rijetkost, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je lani rođena jedna, a godinu dana ranije svega dvije bebe. Ipak, devetogomjesečni Dragan Šebez, jedina beba rođena lani u opštini Kupres, vratio je mještanima ovog kraja u RS vjeru u bolji život i nadu da njihova ognjišta neće ostati pusta na vjetrometini, piše današnji "Glas Srpske".

Kafanski dim "preživio"

"Glas Srpske" u današnjem broju takođe piše kako je Vlada RS povukla iz skupštinske procedure Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih i ostalih proizvoda za pušenje, kojom se potpuno zabranjuje konzumiranje cigareta u ugostiteljskim objektima. O ovom zakonskom rješenju poslanici Narodne skupštine RS trebalo je danas da raspravljaju. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić potvrdio je da je nacrt zakona povučen sa dnevnog reda sjednice parlamenta RS te da će biti upućen na doradu.

Šef uhapšen pa postao načelnik

Aleksandar Deurić, pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), i njegovih troje radnih kolega, koji su optuženi za višemilionske malverzacije na štetu grada Banjaluka, negirali su juče krivicu u banjalučkom Okružnom sudu. Optužnicom, uz Deurića, obuhvaćeni su i Dragan Grulović, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIP-u, te radnice RUGIP-a Doris Kremenović i Željka Milinković, i uskoro im počinje suđenje.

Svih četvoro se juče, zajedno s advokatima, pojavilo u sudnici, gdje su izjavili da se ne osjećaju krivim po optužnici koja je protiv njih potvrđena. Zanimljivo je da Grulovića u sudnici brani njegova supruga, advokat Jelena Grulović. Još je interesantnije to što je juče u sudnici pročitan novi podatak - da je Grulović, koji je u vrijeme hapšenja, u oktobru prošle godine, bio šef Područne jedinice RUGIP-a Banjaluka, u međuvremenu imenovan za načelnika Odjeljenja za nadzor u RUGIP-u, pišu današnje "Nezavisne novine".

U ovoj godini prva beba od troje roditelja

Najnovija dostignuća u polju genetike naučnicima su omogućila da prilikom umjetne oplodnje koriste gene jednog oca i dviju majki. Ove godine Velika Britanija očekuje rođenje djeteta od tri roditelja, a u pitanju su čak dva slučaja koja su odobrile nadležne institucije, piše današnji "Dnevni Avaz". Velika Britanija je prva zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zanjene mitohondrija, a sve u svrhu spriječavanja nasljednih mitohondrijskih poremećaja, navodi list.

Tagovi:

Ostale vijesti