Počinje obnova ulazne kule na Kastelu

Autor:

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, tokom današnjeg obilaska tvrđave Kastel, najavio je da će rekonstrukcija krova ulazne kule, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, početi čim to dozvole vremenske prilike.

Prema njegovim riječima, za obnovu je putem javnog tendera izabrano beogradsko preduzeće "Koto", koje bi, u zavisnosti od vremenskih uslova, radove trebalo početi tokom ovog mjeseca i završiti ih u roku od 60 dana. Vrijednost radova je oko 50.000 KM.

Gradonačelnik Radojičić je naglasio da tvrđava Kastel iziskuje značajna sredstva za rekonstrukciju i jedna faza je već urađena zahvaljujući fondovima Evropske unije.

"Već nekoliko godina nema tih dodatnih sredstava iz fondova, koja su potrebna za kompletnu rekonstrukciju tako da smo se odlučili da radimo dio po dio odnosno po fazma u zavisnosti od raspoloživih sredstava", istakao je Radojičić.

On je najavio da bi ove godine trebalo da započnu i radovi na kuli iza ulazne, koja je takođe u lošem stanju., a u budžetu je za rekonstrukciju te kule predviđeno oko 100.000 KM.

Ostale vijesti