Banjaluka: Otkriveno 400 slučajeva krađe struje

Autor:

Zavisno preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka je u 2017. godini otkrila 400 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije u vrijednosti 564.206 KM, rečeno je u ovom preduzeću.

0
A- A A+
elektrokrajina, banjaluka, struja Foto: mondo.ba


Portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov rekao je da je ovo preduzeće u slučajevima utvrđene neovlaštene potrošnje električne energije traži asistenciju pripadnika policije koji sačinjavaju zapisnik i podnose izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

"Prema našim saznanjima, u toku 2017. godine podneseno je 198 krivičnih prijava protiv nesavjesnih potrošača", naveo je Klincov.

On je naglasio da se, prema novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske, od jula prošle godine krađa struje tretira kao krivično djelo koje se kažnjava zatvorom i novčanom kaznom.

Prema njegovim riječima, najveće elektrodistributivno preduzeće u Republici Srpskoj preduzima sve zakonske mjere na suzbijanju neovlaštene potrošnje električne energije.

"Rezultati naših napora su vidljivi i u višegodišnjem trendu smanjenja distributivnih gubitaka, koji su u 2017. godini pali na najniži poslijeratni nivo od 12,7 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje u odnosu na prethodnu godinu", kaže Klincov.

On je istakao da najefikasniji način za predupređenje i sprečavanje neovlaštene potrošnje električne energije predstavljaju investicije u rekonstrukciju distributivne mreže, te postavljanje brojila sa daljinskim očitavanjem.

"`Elektrokrajina` je do sada ugradila više od 30.000 digitalnih brojila, a u naredne tri godine planirano je da se taj broj više nego udvostruči", naglasio je Klincov. 

Ostale vijesti