Velika sajber prevara: Uhapšena i osoba iz Srbije

Autor:

Međunarodni organi za sprovođenje zakona uhapsili su 13 optuženih za sajber prevaru, među kojima su jedan državljanin Srbije i jedan stanovnik Kosova, prenijeli su američki mediji.

0
A- A A+
Sajber,Napad,Hakeri,Antivirus,Virus Foto: AP Photo

Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je podignuta optužnica protiv ukupno 36 osoba, zbog učestvovanja u prevari koja je potrošače, kompanije i finansijske institucije koštala više od 530 miliona dolara.

Rojters saznaje da su uhapšene osobe iz SAD, Australije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Srbije (i sa Kosova).

"Današnja optužnica i hapšenja označavaju jedno od najvećih krivičnih gonjenja koje je pokrenulo Ministarstvo pravde", izjavio je vršilac dužnosti asistenta državnog tužioca Džon Kronan.

10 mračnih tajni sajber kriminala (VIDEO)

"Organizacija Infraud, osnovana 2010. godine, posluje pod sloganom 'U prevaru vjerujemo', koristeći online forum za kupovinu i prodaju ukradenih kreditnih kartica i brojeva bankovnih računa, brojeva socijalnog osiguranja i drugih ličnih podataka", izjavio je američki ministar pravde.

Istraga smatra da je ciljano na više od 4,3 miliona kreditnih kartica, debitnih kartica i bankovnih računa širom svijeta, rekao je zamjenik pomoćnika državnog tužioca Dejvid Ribicki, s namjerom da izazovu gubitke u iznosu većem od 2,2 milijarde dolara.

Većina članova Infrauda nikada se nije srela lično i jedino su se poznavali preko svojih korisničkih imena, rekao je on.

Cilj organizacije bio je da postane glavno mjesto za maloprodajnu kupovinu proizvoda i usluga sa ukradenim ili falsifikovanim kreditnim karticama, rekli su tužioci.

Optužnica je otvorena danas u Nevadi i to je prvi put da je Odsjek za pravosuđe uhapsio bilo koga u vezi sa Infraudom, što je Ribicki nazvao jednim od najvećih međunarodnih sajber-kriminalnih prstenova.

MONDO: Hakeri napadaju i niko nije siguran

Tagovi:

Ostale vijesti