BRIFING: BiH i EU, vjetropark i "češljanje"

Autor:

Pročitajte pregled izdvojenih vijesti i tekstova za četvrtak, 8. februar.

0
A- A A+
novine, brifing Foto: Vesna Kerkez, mondo.ba

Gdje je BiH na putu ka EU?

Od zemalja Zapadnog Balkana koje čekaju u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina je najdalje od vrata Brisela. Ovo su neke od ocjena intelektualne elite, koja je, za razliku od pojedinih političara, opreznija u širenju optimizma da strategija za Zapadni Balkan ostavlja mogućnost da BiH do 2025. godine prestigne države koje su trenutno ispred nje na putu za članstvo u EU, piše današnji "Euro Blic".

Bivši šef misije BiH u Briselu i dugogodišnji diplomata Igor Davidović smatra da je realni rok za BiH da ispuni postavljene uslove deset do 15 godina, zbog čega je 2025. koja je naznačena kao neki okvir, pod velikim znakom pitanja, bar kada je BiH u pitanju. On, međutim, ističe da je dokument strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan interesantan, jer je indikator za dvije činjnice: prvo, da EU daje do znanja da proširenje nije zaboravljeno i da nije zamrlo i drugo, da je BiH na samom začelju u koloni kandidata za članstvo u EU, jer je najmanje uradila na reformskom putu.

"Dokument je sada napisan 'drugačijim jezikom', i to možda nešto preciznije nego do sada. Ubačena je godina kao orjentir, a ne zadati datum do kada se sve priča mora završiti. S druge strane, koliko god smo prigovarali za neiskrenost EU, u smislu stvarne namjere za proširenje, može se konstatovati da sa strane svih kandidata, a naročito u slučaju BiH, postoji vrlo neiskrena pretpristupna namjera. Naime političke elite su do sada, kroz višegodišnja uslovljavanja došle do saznanja da im neispunjavanje uslova i konstantno deklerativno izjašnjavanje u prilog članstva, nije nanjelo nikakvu štetu, ni političku ni u bilo kom drugom obliku. Sada ulazimo u predizborni proces i zato je veliko pitanje kako će se oni odrediti prema ovom dokumentu", ističe Davidović.

Slično ocjenjuje i politički analitičar iz Sarajeva Srećko Latal, ali i smatra da nije sve izgubljeno ako se vlasti u BiH malo malo više potrude.

"Ono što je bitnije od samih datuma, a koji su spekulativni, jeste činjenica da ova Strategija predlaže EU da uključi balkanske zemlje odmah u proces odlučivanja u institucijama EU. Takođe, predlaže institucijama EU da počnu odmah da se pripremaju za pristupanje balkanskih zemalja, što je jako dobar signal. Istovremeno mislim da je sama ta priča sustizanja i prestizanja jedan od većih problema Strategije, jer zadržava pojedinačan pristup umjesto da jača regionalni. To takmičenje između balkanskih zemalja koja će prva ući, a koja je posljednja, što je već dobilo naziv 'balkanska regata' u suštini samo doprinosi jačanju tenzija među balkanskim zemljama, što nama ne treba jer imamo tenzija i bez toga", ističe Latal.

Radnička karta biće skuplja i za 20 KM

Cijene autobuskih karata na području Unsko-sanskog kantona juče su poskupjele, a i drugi prevoznici u RS i FBiH takođe najavljuju skok cijena već od 25. februara i to za oko 10 odsto.

Ove poteze opravdavaju uvođenjem akciza i povećanjem cijena goriva.

"Ovo je bila neminovnost s obzirom na to da su cijene naftnih derivata skočile i za 25 feninga po litru. Ni poskupljenje neće moći u potpunosti pokriti troškove autoprevoznika jer se broj putnika iz godine u godinu smanjuje", kaže Ismet Salešević, predsjednik Udruženja autoprevoznika USK, prenose "Nezavisne novine".

Nove cijene karata zavisiće od putničkih relacija, a primjera radi, mjesečna radnička karta na relaciji između Bosanske Krupe i Bihaća biće skuplja 20 maraka.

Iako su očekivali poskupljenje, putnici smatraju da ovoliki skok nema osnove.

"Opravdano bi bilo dići cijenu prevoza maksimalno za oko četiri odsto, ne više. Sve preko toga je profit i guljenje naroda, jer na povećanje od 10 odsto četiri putnika bi nadomjestila razliku i cijeni goriva", bune se putnici s kojima smo razgovarali.

I drugi prevoznici neće sjediti skrštenih ruku, već prave kalkulacije.

Dejan Mijić, direktor banjalučkog "Autoprevoza", kaže da će prijedlog izmjena u vidu poskupljenja cijena uputiti gradu Banjaluka na protokol idući ponedjeljak.

"Prijedlog je usklađen s rastom cijena goriva i ostalih cijena i trebalo bi da bude na snazi od 25. februara. Što se tiče pojedinačnih karata, one će poskupjeti s 1,60 na minimalno 1,80 KM, dok će mjesečne karte poskupjeti za 10 do 12 odsto", najavljuje Mijić za "Nezavisne".

Kaže da se obično kada poskupi gorivo poveća broj putnika, jer je građanima koji imaju automobile isplativije kupiti mjesečnu kartu nego plaćati gorivo.

Kako navode prevoznici s područja Semberije i sarajevsko-romanijske regije, u narednom periodu će održati sastanke te odlučiti hoće li i cijene njihovih usluga porasti.


Međunarodni tender za vjetropark "Hrgud"


Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) je objavila međunarodni, otvoreni tender za nabavku konsultantskih usluga u okviru projekat VP Hrgud, saznaje poslovni portal Akta.ba.

U cilju realizacije ovog projekta ERS je sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske već zaključiila ugovor o koncesiji, prema kojem je ukupno planirano vrijeme potrebno za izgradnju vjetroparka tri godine, od čega je za pripremne aktivnosti potrebno dvije godine, a za konkretnu izgradnju godina dana.

Glavni cilj ovog programa je da se poveća udio obnovljive energije u energetskom sistemu u BiH i da se popravi ekonomska situacija u regionu. U tu svrhu je izrađena Studija izvodljivosti za Vjetropark Hrgud (VP Hrgud).

Podršku u realizaciji ovog projekta ERS dobila od strane Savezne Republike Njemačke kroz KfW razvojnu banku u okviru finansijske saradnje BiH i Njemačke.

Ukupni planirani troškovi projekta VP Hrgud su procijenjeni na 65 miliona EUR.

Projekat VP Hrgud je još u fazi pripreme, a od izabranog konsultanta se očekuje da pripremi Izvještaja o zaštiti životne sredine i socijalnog stanja, pripremi ESIA izvještaja, razvoj plana za upravljanje životnom sredinom i socijalnim pitanjima (ESMP), razvoj plana za uključivanje akcionara (SEP), razvoj plana za otkup zemljišta - plan obnove životne sredine (LAP/ LRP) i ako je primjenljivo Akcioni plan za preseljenje (RAP), kao i podrška tokom konsultacija sa lokalnim stanovništvom.

Realizacija projekta "Hrgud" u Republici Srpskoj podrazumijeva izgradnju vjetroparka instalisane snage 48 megavata, a procijenjena neto godišnja proizvodnja je 126 gigavat-časova električne energije, a područje Hrguda se nalazi na lokaciji čija nadmorska visina varira između 960 i 1.100 metara i ima površinu od oko pet kilometara kvadratnih.

Fond "češlja" zdravstvene ustanove u Srpskoj

Kontrole zdravstvenih ustanova pojačane su od strane Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a ukoliko se utvrde nepravilnosti, umanjuju se tranše, dok sa druge strane doktori smatraju da mnoge situacije nisu precizno definisane, ali tada bolnice izvuku deblji kraj.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja priznaju da je zbog, kako navode, racionalizacije i maksimalnog upravljanja troškovima od prošle godine pojačana kontrola.

"Svaki mjesec zdravstvene ustanove dobijaju određena sredstva za funkcionisanje, a ukoliko FZO RS tokom kontrole utvrdi neke nepravilnosti, onda umanjimo mjesečnu tranšu za taj iznos. Nemamo za cilj kažnjavanje zdravstvenih ustanova, već prvenstveno edukativnu namjeru, s ciljem da se ustanovama ukaže na neke nenamjerne greške koje čine u radu, da im se pojasne pojedini propisi, procedure i slično, kako bi se na taj način spriječilo ne samo kršenje ugovora, već i eventualna kršenja prava osiguranika", naveli su iz FZO RS za "Nezavisne".

Prema njihovim podacima za 11 mjeseci prethodne godine, FZO RS je na osnovu utvrđenih nepravilnosti u radu domova zdravlja i privatnih ambulanti porodične medicine umanjio tranše ovim zdravstvenim ustanovama u ukupnom iznosu od 309.716 KM, dok je u 2016. godini taj iznos bio oko 130.000 KM.

Rođena najmanja beba u Srbiji - imala je samo 350 g

U beogradskom porodilištu "Narodni front" prije tri nedjelje rođena je beba od 350 grama, i ona je najmanje novorođenče koje je preživjelo u Srbiji, piše "Blic".

Prema riječima načelnice porodilišta u GAK "Narodni front" prof. dr Snežane Rakić, zdravstveno stanje djevojčice, rođene u 28. nedjelji, je dobro.

Beba je zbog zastoja u rastu rođena sa samo 350 grama, prije određenog termina, navodi "Blic" dodajući da je uspjela da dostigne druge stupnje razvoja i sustigne vršnjake veće kilaže.

"Zastoj u rastu je jako rijedak slučaj, i može da se javi zbog brojnih razloga, a najčešće su to hipertenzija, promjene na posteljici ili genetske anomalije. Kod ove bebe radi se o veoma teškom zastoju. Tako malene bebe obično bivaju ispod 20 nedjelja", rekla je Rakić.

Kako je objasnila, u 28. nedelji beba treba da bude teža od jednog kilograma. "Na sreću, kod beba koje imaju zastoj u rastu dolazi do ubrzanog sazrijevanja pluća i ostalih organa, te je zahvaljujući tome novorođenče došlo na svijet i sada je u relativno dobrom stanju", dodala je Rakić.

Tagovi:

Ostale vijesti