Film "Lica Lafore" pred poslanicima NSRS

Autor:

Film "Lica lafore" autora Denisa Bojića, koji govori o borbi banjalučke porodice Gajić za pronalaženje lijeka za ovu rijetku bolest od koje su oboljele njihove ćerke, prikazan je poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

0
A- A A+

Snježana Gajić, majka oboljele Milane i Tatjane, koja je preminula od ove bolesti, rekla je da to nije samo priča o jednoj porodici, već o svim ljudima.

"Ovaj film je prikazan i u Evropskom parlamentu u Strazburu, što dovoljno govori o veličini jedne takve priče", dodala je Gajićeva, uz zahvalnost poslanicima što je omogućeno prikazivanje ovog filma u Narodnoj skupštini.

Autor filma, novinar RTRS-a, Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na potpuno drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u nama.

"Ovo je prilika i za podsjećanje da je jedna porodica iz Banjaluke u traženju lijeka za ovu tešku dječiju bolest, uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno", istakao je Bojić.

Film dokumentuje sudbinu porodice koja je u borbi sa laforom izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali koja je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Na pronalasku lijeka za Laforinu bolest radi tim ljekara predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu, a film "Lica lafore" trebao bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta i cijelu farmaceutsku industriju da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, nego i mnoga druga rijetka oboljenja.

Osim filma, u prethodnom periodu organizovane su brojne humanitarne akcije, te izdate dvije knjige čiji je prihod od prodaje namijenjen za pomoć u liječenju Tatjane i Milane, ali i sve "lafora djece" svijeta.
Za svu dosadašnju podršku i pomoć, porodica Gajić je neizmjerno zahvalna cjelokupnoj javnosti Srpske.

Ostale vijesti