• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ex-Yu i ZOI: Nekoliko Srba, Slovenaca nikad više!

Autor mondo.rs

Slovenija će imati duplo više predstavnika od svih ostalih zemalja u regionu - zajedno!

 ZOI Pjongčang - broj učesnika iz zemalja ex-Yu Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

"Pa nemamo više Slovence sa sobom u državi", jedan je od duhovitijih odgovora na pitanje zašto se javnost u Srbiji ne obazire previše na ono što se od 9. februara održava na Korejskom poluostrvu i zbog čega su se Sjeverna i Južna Koreja ponovo ujedinile, bar u sportu.

Zimske olimpijske igre (ZOI), koje će ove godine biti održane u Pjongčangu (Južna Koreja), sinonim su za sportove koji u Srbiji nisu razvijeni i popularni, koje ne prati veliki broj navijača, kojim se ne bavi veliki broj sportista i u kojem ova zemlja nema mnogo uspjeha. Takođe, ZOI sjetno podsjećaju mnoge i na medalje (slovenačkih) sportista nekadašnje, velike Jugoslavije, mada su ti uspjesi nastupili tek u posljednjoj fazi postojanja te države i na samo dvije zimske olimpijske smotre.

Iako se Jugoslavija takmičila na ZOI još u doba kraljevine Jugoslavije, počev od 1924. godine, prvu olimpijsku medalju narodima i narodnostima ovih krajeva donio je tek 1984. Jure Franko, osvajanjem srebra na čuvenom sarajevskom veleslalomu. Četiri godine kasnije, iz Kalgarija su sa medaljama došli Mateja Svet u ženskoj konkurenciji i Matjaž Debelak, Miran Tepeš, Primož Ulaga i Matjaž Zupan u muškoj. I to je bilo to što se tiče Jugoslavije na ZOI.

  Velika zemlja u međuvremenu se raspala, Jugoslavija se smanjila, pa nestala, a broj predstavnika Srbije na ZOI ostao je zaista simboličan. Počev od samo dvoje učesnika u Naganu 1998, zatim šestoro u Solt Lejk Sitiju 2002, isto toliko 2006. u Torinu, pa do ovog februara i najmanjeg broja srpskih sportista u 21. vijeku. 


Podrazumijeva se da je medalja u međuvremenu i dalje ostala nedostižan san.

Imena sportista koji će nositi srpsku trobojku na opremi u Koreji možemo da nabrojimo na prste jedne ruke. To su Nevena Ignjatović (28), Marko Stevović (22) i Marko Vukićević (26), koji će predstavljati zemlju u alpskom skijanju, kao i Damir Rastić (29), takmičar se u skijaškom trčanju.

U poređenju sa zemljama sa razvijenijim ili potpuno razvijenim zimskim sportovima, među kojima su i dvije države iz nekadašnje Jugoslavije, to je zaista zanemarljiv broj učesnika. Čak je i upola manji nego na prošlim ZOI u Sočiju, na kojim je Srbija imala osmoro učesnika, a još je teže uporediv sa desetoro srpskih takmičara na Igrama u Vankuveru 2010.

Komparacije radi, osvajač medalja sa prošlih ZOI, ski skakač Peter Prevc, biće jedan od 71 slovenačkog predstavnika u Pjongčangu, među kojima je i muška hokejaška reprezentacija. Sa druge strane, najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić biće u ekipi od 19 učesnika iz njegove zemlje.

Ostale zemlje sa teritorije bivše Jugoslavije biće bliže Srbiji u zastupljenosti u Koreji. Crna Gora će imati troje predstavnika, Bosna i Hercegovina takođe četvoro, a Makedonija troje. Među takmičarima u alpskom skijanju biće i predstavnik samoproglašene republike Kosovo.

Slovenaca će, dakle, biti više nego ikad na ZOI i odlaze u Pjongčang sa velikim ambicijama u devet disciplina. Na prošlim ZOI u Sočiju osvojili su osam medalja, uključujući i dva zlata legendarne Tine Maze.

Srpska barjaktarka, Nevena Ignjatović, takmičila se sa čuvenom Slovenkom u istim trkama 2010. i 2014, a olimpijsku 2018. godinu počela je istorijskim uspjehom srpskog skijanja, osvajanjem šestog mjesta na slalom trci u švajcarskom gradu Lencerhajdeu.

Nepravedno i nezahvalno bi bilo najavljivati njenu borbu za medalju, kojoj Srbija nije prilazila ni blizu. Dovoljno je poželjeti samo sreću našim predstavnicima, da ostvare dobar rezultat u Koreji i da njihovi sportovi u dogledno vrijeme bar zažive kod nas.

Bar do nivoa kada smo i bili u državi za Slovencima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC