Dan zaljubljenih: Vulgarni proizvod Zapada?

Autor:

Ovako zvaničnici Pakistana kažu za Dan zaljubljenih. Šta vi kažete?

1
A- A A+

Bliži nam se 14. februar i Dan zaljubljenih. U Americi i mnogim drugim delovima sveta, ovo je jedan od najveselijih praznika.

Međutim...

Iran, Severna Koreja, pojedine afričke države su zabranile proslavu Dana zaljubljenih, a u Pakistanu je čak zabranjeno da se piše i izveštava bilo šta u vezi sa tim "praznikom".

Uprava za regulaciju medija u Pakistanu je na osnovu sudske odluke zabranila svim štampanim medijima kao i televizijskim i radio stanicama u zemlji da promovišu 14. februar.

U obrazloženju Uprave piše da je Dan zaljubljenih protiv islama i da promoviše zapadnu kulturu.

Pakistanski islamisti i desničarske partije, inače, smatraju da je Dan zaljubljenih vulgarni proizvod Zapada.

Šta vi mislite?


Proslavu Dana zaljubljenih zabranile su i vlasti u ruskom gradu Belgorodu, jer nije "deo lokalne tradicije".

Umesto Dana zaljubljenih, u Belgorodu se slavi Dan pravoslavne mladosti koji se obeležava koncertima klasične muzike i balovima.

U Uzbekistanu je takođe na snazi "zabrana", a u Indiji su desničarske ekstremističke grupe još 2010. godine bile spremne na akcije protiv obrazovnih i kulturnih institucija ili restorana koji afirmišu ovaj dan.

A šta se, zapravo, slavi tog dana?

Legenda kaže da je Sveti Valentin živeo u 3. veku. Pogubljen je u doba Klaudija, ali je car Julije I na njegovom grobu podigao baziliku i od tada se on poštuje kao svetac među hrišćanima. U 15. veku, ovaj svetac je povezan s praznikom zaljubljenih.

Običaj izbora odabranice na ovaj praznik najpre se proširio u Englesku i Škotsku.

Poznato je da su u 16. veku mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, oivičene čipkom i ukrasnom trakom i to su verovatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslate.

Katolička crkva je 1969. godina odlučila da Svetog Valentina izbaci iz kalendara svetaca, ali dan Svetog Valentina kada se slavi ljubav, ostao je i dalje važan datum.

Tagovi:

Ostale vijesti